Jednostavno, a jako ukusno: Recept za kolač s jabukama i jogurtom
Biskvitni kolači su klasik kojem se uvijek rado vraćamo. Osim što su mekani, podatni i ukusni, priprema je vrlo jednostavna, a dodatan je plus to što se prilikom pripreme takvih kolača ne zaprlja puno posuđa.
U nastavku možete pronaći recept za slasni kolač s jabukama i jogurtom koji nastaje u tren ona, a ostaje mekan danima.
Kolač s jabukama i jogurtom – sastojci:
Biskvit:
Barcelona ne žali novac: Flick pravi posao decenije i dovodi čudo vrijedno 100 miliona eura
- 2 jaja sobne temperature
- 180 g šećera
- 180 g jogurta
- 180 ml mlijeka
- 60 ml ulja
- 300 g brašna
- Prašak za pecivo
Nadjev od jabuka:
- 2 veće jabuke
- 25 g putera
- 20 g smeđeg šećera
Kolač s jabukama i jogurtom – priprema:
Pripremite jabuke. Ogulite ih, svaku prerežite na pola pa izrežite na ploške. U tavu stavite puter, dodajte jabuke i šećer pa miješajte sve dok jabuke ne omekšaju.
Za biskvit pomiješajte jaja, šećer, jogurt, mlijeko i ulje pa miksajte do pjenaste teksture. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa miješajte pjenjačom sve dok ne dobijete smjesu nalik gustoj smjesi za palačinke, piše portal Zadovoljna.
Okruglu zdjelu obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu za biskvit pa na nju žlicom dodajte pripremljene jabuke i sav sok koji ste dobili prilikom pripreme jabuka.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 40 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen – ako na čačkalici ne ostaje smjesa, znači da je gotovo.
Po želji pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.