Brz i jednostavan recept za slane grickalice: Isprobajte ukusne domaće krekere

0
Radiosarajevo.ba
Brz i jednostavan recept za slane grickalice: Isprobajte ukusne domaće krekere
FOTO: Coolinarika / Krekeri

Ako uvijek volite grickati nešto slano, vrijeme je da pokušate ispeći domaće krekere. Savršeni su za grickanje uz film ili uz kafu na poslu. Ispečeni i zatvoreni u hermetičkoj posudi mogu vam trajati i do pet dana, ako se ne pojedu prije naravno.

Posuti ih možete po svom guštu, sa sjemenkama koje najviše volite. Iznenadit ćete se koliko je priprema brza i jednostavna, za čas ćete imati popriličnu zalihu grickalica. 

Sastojci:

  • 750 g brašna 
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 250 ml vode

Posip:

  • 1 kašika sjemenki sezama
  • 1 kašika sjemenki komorača
  • 1 kašika maka
  • 1 kašikica morske soli

Priprema: 

U srednjoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol te dodajte ulje i vodu. Miješajte dok se ne formira mekano, ljepljivo tijesto. Ako na dnu posude i na površini tijesta ostane puno brašna, dodajte još kašiku po kašiku vode dok se brašno ne sjedini.

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Podijelite tijesto na dvije polovice i razvaljajte ih u pravougaonik debljine razvaljajte tijesto u pravougaonik debljine otprilike 1 cm ili tanje. Ako se tijesto počne skupljati dok ga valjate, ostavite ga da odstoji 5 minuta nepokriveno i zatim nastavite s valjanjem.

Površinu tijesta premažite vodom. Pomiješajte sjemenke u maloj posudi i ravnomjerno ih pospite po površini tijesta. Izrežite tijesto na pravugaonike veličine krekera. Prenesite krekere na lim za pečenje i svaki kreker izbodite vrhovima vilice kako se ne bi napuhali tokom pečenja.

Pecite krekere u šporetu 12 do 15 minuta na 200 stepeni, dok rubovi ne porumene. Tanji krekeri će se ispeći brže od debljih pa možete izvaditi krekere kad porumene po vašoj želji i nastaviti peći ostatak. Dok se prva serija krekera peče, razvaljajte i izrežite preostalo tijesto.

Pečene krekere prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana, piše Slobodna Dalmacija

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije