Pročitajte spisak: Sedam najgorih namirnica za vaše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Pročitajte spisak: Sedam najgorih namirnica za vaše zdravlje
Foto: Unsplash / Brza hrana

Mozak je najvažniji organ u našem tijelu. On kontroliše rad srca, pluća i svih ostalih sistema u našem organizmu. Neke namirnice imaju negativne efekte na mozak, utičući na našu memoriju, raspoloženje i povećavajući rizik od demencije.

Procjenjuje se da će demencija pogoditi više od 65 miliona ljudi širom svijeta do 2030. godine, i to najviše kao posljedica nepravilne ishrane. Srećom, ako izbacite određene namirnice iz svoje ishrane, možete smanjiti rizik od propadanja mozga.

Zaslađena pića

Zaslađena pića kao što su gazirana, sportska, energetska pića i voćni sokovi ne samo da povećavaju obim vašeg struka i rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti - već imaju i negativan efekat na vaš mozak. Prekomjeran unos zaslađenih pića povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, koji dokazano povećava rizik od Alchajmerove bolesti.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Glavna komponenta mnogih zaslađenih pića je visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koji se sastoji od 55% fruktoze i 45% glukoze. Visok unos fruktoze može dovesti do razvoja metaboličkog sindroma, koji povećava dugoročni rizika od razvoja demencije. Studije na životinjama su pokazale da visok unos fruktoze može dovesti do insulinske rezistencije u mozgu, kao i do smanjenja moždane funkcije, memorije, učenja i stvaranja moždanih neurona.

Visoko-prerađena hrana

Ultra-procesuirana hrana je podvrgnuta industrijskim procesima koji mjenjaju njenu prirodnu strukturu i dodaju vještačke sastojke, kao što su boje, arome, konzervansi, zaslađivači, emulgatori i pojačivači ukusa. Slatkiši, grickalice, brza hrana, gotova jela, peciva, žitarice za doručak, mesne prerađevine su obično siromašni hranljivim sastojcima, a bogati kalorijama, šećerom, solju i zasićenim mastima.

Ova hrana može ozbiljno naštetiti zdravlju mozga i srca

Ova hrana može ozbiljno naštetiti zdravlju mozga i srca

Studija koja je pratila više od 100.000 ljudi tokom pet godina je pokazala da veći unos ultra-prerađene hrane povećava rizik od depresije za 22 posto, a rizik od kognitivnog opadanja i demencije za 36 posto.

Ulja sjemenki su biljna ulja koja se dobijaju iz sjemenki suncokreta, kukuruza, soje, uljane repice, pamuka i susama. Ova ulja se često koriste u kulinarstvu i prehrambenoj industriji zbog svoje jeftinoće, stabilnosti i neutralnog ukusa. Međutim, ova ulja su bogata omega-6 masnim kiselinama, koje izazivaju upalu i mogu poremetiti ravnotežu sa omega-3 masnim kiselinama, koje su protivupalne i korisne za mozak. Previše omega-6 masnih kiselina može dovesti do hronične upale, koja je povezana sa oštećenjem moždanih ćelija i kognitivnim poremećajima.

Drugo, ulja sjemenki su podložna oksidaciji, što znači da reaguju sa kiseonikom i stvaraju slobodne radikale, koji mogu oštetiti DNK, proteine i membrane ćelija. Oksidovana ulja mogu povećati oksidativni stres u organizmu, koji je jedan od glavnih uzroka starenja i neurodegenerativnih bolesti.

Ulja sjemenki mogu sadržavati i tragove pesticida, herbicida i drugih hemikalija koje se koriste u uzgoju biljaka, a koji su toksični za mozak.

Pržena hrana i trans masti

Pržena hrana je obično bogata trans mastima, koje nastaju kada se biljna ulja zagrijavaju na visokim temperaturama. Trans masti povećavaju nivo lošeg holesterola (LDL) i smanjuju nivo dobrog holesterola (HDL) u krvi, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Trans masti takođe mogu izazvati upalu i oksidativni stres u mozgu, što može dovesti do oštećenja moždanih ćelija i poremećaja mišljenja.

Hrana bogata trans mastima je obično ultra-prerađena hrana, koja sadrži vještačke sastojke i može imati štetne posljedice po zdravlje, uključujući i zdravlje mozga. Studije su pokazale da veći unos ultra-prerađene hrane povećava rizik od depresije, kognitivnog opadanja i demencije.

Ovaj vještački zaslađivač koji se često koristi u bezalkoholnim pićima, žvakaćim gumama, jogurtima i drugim proizvodima sa niskim sadržajem šećera. Aspartam se u organizmu razlaže na fenilalanin, asparaginsku kiselinu i metanol. Fenilalanin može poremetiti nivo neurotransmitera u mozgu, kao što su dopamin i serotonin, koji utiču na raspoloženje, učenje i pamćenje. Asparaginska kiselina može preopteretiti moždane ćelije i izazvati njihovu smrt. Metanol je otrovna supstanca, koja se u organizmu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu, koje mogu oštetiti DNK, proteine i membrane ćelija u mozgu. Studije su, navodi Politikin magazin, povezale aspartam sa glavoboljom, migrenom, depresijom, anksioznošću, napadima panike, poremećajima spavanja, gubitkom pamćenja i Alchajmerovom bolešću.

Alkohol

Alkohol je psihoaktivna supstanca, koja utiče na rad mozga na različite načine. Može privremeno poboljšati raspoloženje, opustiti mišiće i smanjiti inhibicije, ali, takođe, može ometati koordinaciju, ravnotežu, govor, pažnju, pamćenje i donošenje odluka. Hronično i prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do trajnih oštećenja mozga, kao što su atrofija mozga, alkoholna demencija i alkoholna neuropatija. Alkohol, takođe, može izazvati upalu, dehidraciju, hipoglikemiju, nedostatak vitamina i minerala, oksidativni stres i poremećaj mikrobioma crijeva, što može negativno uticati i na zdravlje mozga, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije