Isprobajte jednostavan recept za knedle od šljiva koji vraća u djetinjstvo

0
Radiosarajevo.ba
Isprobajte jednostavan recept za knedle od šljiva koji vraća u djetinjstvo
Foto: Screenshot / Knedle

Velike kuhane okruglice od krompira ili hljeba dio su austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, i dolaze u brojnim različitim oblicima. Znaju se posluživati i slane, kao prilog za prženo meso ili variva, mogu biti u supama, ali i za desert.
 
Domaće knedle od šljiva omiljena su poslastica kojoj teško možete odoljeti, a možete prilikom pripreme napraviti odmah veću količinu pa knedle zamrznuti i vaditi iz zamrzivača prema potrebi ili želji.

Knedle možete uvaljati u cimet, prezle, maslac i šećer ili u umak od čokolade. Znaju se posluživati i slane, kao prilog za prženo meso ili variva, mogu biti u supi, ali za desert, na primjer punjene šljivama. Upravo taj tradicionalni recept donosimo i mi u nastavku!

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 kašike maslaca
  • 1 jaje
  • brašno
  • 15 do 20 šljiva
  • krušne mrvice
  • malo cimeta
  • malo šećera
  • vanilin šećer

Priprema 

Krompir oguliti, narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Kad je gotov, zgnječiti ga na daski, posoliti i dodati maslac te jedno jaje. Izmiješati rukama sastojke te postepeno dodavati brašno, onoliko koliko je potrebno da se dobije kugla tijesta.

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Kremasto otkriće u kuhinji: Recept je sličan cheesecaku, ali glavni sastojak je ipak malo drugačiji

Kremasto otkriće u kuhinji: Recept je sličan cheesecaku, ali glavni sastojak je ipak malo drugačiji

Konačna smjesa mora biti mekana i ne smije se lijepiti za podlogu. Tijesto razvaljati u kobasicu i rezati na jednake komade. Od svakog napraviti kuglicu, a potom prstom utisnemo rupu u koju ćemo staviti polovice šljiva.

Zatvoriti potom tijestom i ponovno oblikovati kuglicu. Knedle staviti u uzavrelu vodu, jednu po jednu, da se ne zalijepe jedna za drugu. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i staviti sa strane.

U tavi na ulju prepržiti krušne mrvice i svaku knedlu u to uvaljati. Po vrhu posuti šećerom i vanilin šećerom te malo cimeta, piše Večernji list.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije