Jeftina i brzo se pravi: Probajte osvježavajuću tortu od limuna koja će vas 'oboriti s nogu'
Ako ste se zasitili teških kremastih kolača, onda je vrijeme za jedan lagani, osvježavajući desert koji je vrlo jednostavan za pripremu.
Riječ je o torti od limuna u čijoj je pripremi najveća prednost što se krema ne kuha. Ova limun torta moderna je verzija kolača od limuna kakvog su nekada pripremale naše bake.
Savršeno će se uklopiti kako za zimske svečanije prilike kao kontrast masnijoj hrani, tako i za ljetna druženja. Torta od limuna sastoji se od pjenastog biskvita i kreme čiji su glavni sastojak grčki jogurt i šlag.
Pojeftinilo gorivo na pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 3 žlice brašna
Torta koja se ne peče gotova za samo 20 minuta
Sastojci za kremu:
- 3 grčka jogurta
- 500 ml šlaga
- 100 grama šećera
- šlagfix
- vaniljin šećer
- limun
Priprema:
Na dno okruglog kalupa za torte promjera 24 centimetra stavite papir za pečenje, a rub namastite puterom, pa upalite rernu na 180 stepeni.
Odvojite bjelance od žumanca te ih izmiksajte u čvrstu smjesu. Žumanca izmiksajte sa šećerom i potom toj smjesi dodajte brašno i kratko još miksajte. Umiješajte lagano i ručno smjesu od bjelanaca u smjesu od žumanaca, šećera i brašna. Povezanu smjesu za biskvit ulijte u kalup i pecite oko 15 minuta.
Jamie Oliver donosi novi recept: Čokoladna torta bez brašna od samo šest sastojaka
Dok vam se biskvit u kalupi hladi, pripremite kremu tako da prvo posebno izmiksate šlag sa šlagfixom. Posebno izmješajte grčki jogurt, šećere, sok jednog limuna i njegovu koricu. Dodajte u izmiksani šlag i ručno špatulom sve zajedno spojite.
Kremu stavite na ohlađeni biskvit u kalup i pustite da se sve dobro stisne. Tortu ohladite, skinite obruč i poslužite. Ako želite, dio šlaga možete ostaviti za ukrašavanje torte, u čemu vam mogu poslužiti i listići mente, piše Skuhaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.