Savršena torta za doček Nove godine: Izgleda spektakularno, a lagana je i kremasta
Tražite li recept za tortu dostojnu dočeka Nove godine, predlažemo vam jedan od najpopularnijih slatkih recepata u godini na izmaku - predivnu, raskošnu i neodoljivo kremastu tortu Karpati.
Izvrstan recept za ovaj slatki hit podijelila je @mama__aleni na Instagramu koja ovu lijepu slasticu opisuje riječima "divovska princess krofna". Nije pogriješila! Proučite njene upute i uhvatite se posla - nećete zažaliti.
Napominjemo da se suhi sastojci ne važu nego odmjeravaju čašom, pri čemu se koristi čaša od 2 dl, što olakšava pripremu, piše Slobodna Dalmacija.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Sastojci
Za tijesto:
- 2 dcl vode
- 125 g putera
- 2 dcl brašna
- 5 jaja
- malo soli
Za kremu:
- 3 pudinga od vanilije
- 1 l mlijeka
- 2 dcl šećera
- 200 g putera
Kremasto otkriće u kuhinji: Recept je sličan cheesecaku, ali glavni sastojak je ipak malo drugačiji
Za žele od malina:
- 400 g malina
- 2 kašike šećera
- vanilin šećer
- kašika gustina
Dodatno:
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema
Stavite na platu vodu, puter i malo soli. Kad provrije, dodajte 2 dcl brašna i promiješajte (možete i mikserom). Prebacite u plastičnu posudu pa uz povremeno miješanje ohladite. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje i izmiksajte u glatko tijesto.
Pola tijesta rasporedite u kalup promjera 24-26 cm obloženim papirom za pečenje pa pecite na 220°C 20 min. Prilikom pečenja nipošto ne otvarajte rernu.
Isto ponovite s drugom polovicom tijesta.
Skuhajte pudinge sa šećerom u 1 litru mlijeka pa pokrijte kremu prozirnom folijom i ohladite. U ohlađeno umiksajte maslac sobne temperature.
Za žele od malina kuhajte maline i šećere par minuta na tihoj vatri. Po želji maline ispasirajte pa im dodajte gustin razmućen u malo vode i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite uz povremeno miješanje.
Na prvu koru staviti kremu od vanilije, zatim žele od malina pa vrhnje za šlag i poklopite drugom korom. Dlanovima lagano pritisnite koru odozgo pa je stavite u frižider na par sati ili preko noći.
Prije posluživanja pospite je šećerom u prahu. To je to, uživajte u svojoj prazničnoj poslastici!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.