Popularna čokoladna torta bez koje su bile nezamislive sve posebne prilike, a pravi se bez brašna

0
Radiosarajevo.ba
Popularna čokoladna torta bez koje su bile nezamislive sve posebne prilike, a pravi se bez brašna
Foto: Screenshot/YouTube / Gabon torta

Jedna od vrlo popularnih slastica na ovim prostorima nekad je bila torta bogatog čokoladnog okusa zbog kojeg je, pretpostavljamo, i zaslužila svoje ime - Gabon torta.

Kao i sa svakom starom slasticom, i s ovom je slučaj da postoji nekoliko recepata, pa tako jedni uključuju orahe, a drugi lješnjake, neki pri ukrašavanju posežu za cijelim lješnjacima, drugi za zrnima kafe, neki u kremi koriste margarin, drugi maslac, neki u tijesto stavljaju brašno, a neki ne...

U ovom receptu koji smo odabrali, ključni su lješnjaci i to pečeni, zatim maslac, a ne margarin i niti gram brašna. Čini nam se da bolje ne može.

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Sastojci

Krema:

  • 16 žumanaca
  • 130 g maslaca
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 250 g šećera u prahu

Kore:

  • 300 g pečenih lješnjaka
  • 16 bjelanaca
  • 16 kašika šećera
  • 10 kašika kreme

Preljev:

  • 120 g slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade

Priprema

Za kremu pjenasto izmiksajte maslac, dodajte mu šećer pa dobro izmiješajte kuhačom, a zatim miksajte još koju malo da se sve sjedini. Zatim dodajte jedno po jedno žumance te na kraju dodajte otopljenu čokoladu.

Njemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama

Njemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama

Za kore izmutite bjelance u snijeg, dodajte mu šećer pa dobro izmiksajte, zatim pomoću kuhače pažljivo umiješajte 10 kašika kreme i mljevene tostirane lješnjake.

Podijelite na četiri dijela pa ispecite četiri tanke kore u posudama za pečenje obloženima papirom za pečenje. Svaku koru pecite oko 15 minuta, na 180 stepeni.

Kada se kore ohlade, premažite ih kremom, a zatim tortu prelijte glazurom koju ćete dobiti od slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja i pomiješanog s izlomljenom čokoladom.

Pustite da se torta malo ohladi i da se glazura stisne pa je ukrasite po želji i pospremite u frižider da se lijepo rashladi, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije