Ukus koji se pamti: Donosimo recept za jugoslovenski čokoladni klasik - Reforma torta

0
Radiosarajevo.ba
Ukus koji se pamti: Donosimo recept za jugoslovenski čokoladni klasik - Reforma torta
Foto: Printscreen / Reforma torta

Reforma ili reform torta je klasik domaće kuhinje i neizostavan je dio svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, proslavama ili svadbama. Jugoslovenske domaćice su je često pravile, a omiljeni sastojci kao što su čokolada, orasi i puter čine je kraljicom svih torti i ne postoji osoba koja će odbiti parče.

Danas se domaćice ne usuđuju da je naprave jer im djeluje komplikovano, ali poprilično je jednostavna, a ovaj recept uspijeva svima. Ovu čokoladnu tortu prati nekoliko legendi o nastanku.

Neki kažu da je donijela reformu svojim jedinstvenim ukusom, dok drugi tvrde da ju je napravila partizanka u čast reformi poslije II svjetskog rata, a neki tvrde da je nastala u Jugoslaviji tokom privrednih reformi.

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

Sastojci:

Za kore:

12 bjelanaca
320 g šećera
320 g mljevenih oraha
8 kašika brašna

Za fil:

12 žumanaca
12 kašika šećera
150 g čokolade
270 g putera

Priprema:

Mutite bjelanca (6 komada) sa šećerom (160 g) dok ne dobijete čvrst snijeg. Zatim dodajte mljevene orahe (160 g) i brašno (4 kašike) i lagano špatulom promiješajte. Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Dok se prva kora peče, ponovo umutite preostala bjelanca sa šećerom i lagano umiješajte mljevene orahe i brašno. Ispecite i drugu koru.

Pečene kore pokrijte krpom da se ne osuše. Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta i kuhajte ih na pari. Zatim dodajte pola šoljice vode i čokoladu, pa kuhajte, neprestano miješajući (možete i mikserom), dok se ne otopi i sjedine sastojci.

Pazite da ne prekuhate fil jer ne smije da bude previše čvrst. Umutite puter i dodajte u prohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Kore presijecite da dobijete 4 komada i svaku koru nafilujte. Posljednju koru cijelu nafilujte da pokrijte sve stranice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije