Recept za ukusne mak-rolnice: Savršen desert ili doručak

0
Radiosarajevo.ba
Recept za ukusne mak-rolnice: Savršen desert ili doručak
Foto: Printscreen / Mak rolice

Savršene su kao desert, ali i kao doručak ili brzinski zalogajčić na poslu.
 
Ovo je idealan recept za sve ljubitelje maka i tradicionalnih deserata. Za pripremu mak-rolica trebat ćete odvojiti malo više vremena, ali kada okusite finalni rezultat, vidjet ćete da se isplatilo.

Sastojci za tijelo: 

  • 600 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 60 g maslaca/margarina
  • 150 g šećera
  • 14 g suhog kvasca
  • pola čajne kašičice soli
  • 1 jaje
  • 950 do 1000 g glatkog brašna

Dodatno:

  • 1 jaje za premazivanje rolica

Priprema:

Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer i ostavite da stoji oko pet minuta. Zatim dodajte sol, otopljeni maslac, ulje i jaje pa sve izmiješajte. Postepeno dodajte brašno (tačna količina će ovisiti koje brašno koristite tj. od kojeg proizvođača) i zamijesite tijesto.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Mijesite tijesto oko 7 do 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Dok mijesite,  posipajte radnu površinu brašnom po potrebi. Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali s malo ulja i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da raste oko 1 sat.

Zatim ga kratko premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte tanko (oko 60 x 35 cm) i premažite polovicom nadjeva po cijeloj površini i zarolajte s duže strane, a zatim izrežite na komade od 4 do 5 cm. Isto ponovite s drugim tijestom.

Izrezane rolice posložite u lim obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da rastu oko 30 minuta, pa ih premažite jajetom i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe boje, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije