Ovako se prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu

0
Radiosarajevo.ba
Ovako se prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu
Foto: Printscreen / Tulumbe

Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka, pa su poprilično jeftine. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike, a danas ih najčešće jedemo samo u poslastičarnicama.

Ipak, postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cijela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.

Mi smo pronašli jedan takav, bosanski recept, a na vama je da ga isprobate i svojim ukućanima učinite zadovoljstvo koje će ih sigurno vratiti u detinjstvo.

Akcija "Piramida": Pretresi se vrše na više lokacija u BiH - uhapšeno nekoliko osoba

Akcija "Piramida": Pretresi se vrše na više lokacija u BiH - uhapšeno nekoliko osoba

Potrebno je (za tijesto):

  • 400 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 5 jaja 

Priprema:   

U šerpu stavite vodu, ulje i so, pa stavite da prokuha. U drugu posudu stavite sve suhe sastojke, pa dodajte u ključalu vodu i miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jaja i dobro izmiješajte.

Najbolji starinski recept za čokoladnu Gabon tortu

Najbolji starinski recept za čokoladnu Gabon tortu

Tako pripremljeno tijesto stavite u kalup za tulumbe. U dublju posudu stavite dosta ulja, zagrijte ga, pa spuštajte jednu po jednu tulumbu da se prže. 

Nakon što su gotove stavite na papir da upije masnoću, pa ih potom redajte u pleh i prelijte šećernim prelivom. Ostavite da dobro upije, a po potrebi dodajte još preliva, piše Glossy.

Sastojci za preliv:

  • 1l vode
  • 700 g šećera

Priprema:

U šerpu staviti vodu i šećer da prokuha. Nakon par minuta ostavite da se ohladi. Tim prelivom nalivate gotove tulumbe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije