Najbolji starinski recept za čokoladnu Gabon tortu

0
Radiosarajevo.ba
Najbolji starinski recept za čokoladnu Gabon tortu
Foto: Printscreen / Gabon torta

Gabon torta odlično je poznata ljubiteljima čokoladnog ukusa, a ova izdašna i bogata torta priprema se vrlo jednostavno.

Da bi bila zaista raskošna, najbolje je napraviti verziju sa četiri kore, a ukoliko pažljivo pratite svaki korak – rezultat će biti fenomenalan slatkiš punog ukusa.

Orahe slobodno zamijenite lješnjacima, a prije nego što slomite jaja, obavezno pripremite posude da odmah rasporedite bjelanca u četiri posude za kore.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Kako se pravi Gabon torta?

Sastojci

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 130 g margarina
  • 250 g maslaca
  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 250 g šećera u prahu

Za kore:

(podijelite na četiri dijela sljedeće)

10 kašika od fila
16 bjelanaca
16 kašika šećera
300 g mljevenih oraha

Ukusne Kinder kocke: Napravite ih bez paljenja rerne

Ukusne Kinder kocke: Napravite ih bez paljenja rerne

Za preliv:

  • 100 čokolade
  • 120 ml slatke pavlake

Priprema:

Za fil, umutite mikserom pjenasto margarin i maslac, pa u to sipajte šećer u prahu i mutite još neko vrijeme. mZatim dodajte žumanca. (Dok lomite jaja, odmah dijelite bjelanca za kasnije u četiri posude, dakle u četiri čaše po četiri bjelanceta za četiri kore.)

Otopite čokoladu za kuhanje, pa sipajte u fil i mutite još tri minuta. Za koru, odmjerite četvrtinu od navedenih sastojaka za četiri kore, dakle: 4 bjelanceta, 4 kašike šećera, 2,5 kašike pripremljenog fila, 75 g mljevenih oraha.

Umutite bjelanca u čvrst snijeg, pa im dodajte šećer i mutite još malo. Dodajte orahe i fil, pa nježno miješajte da smjesa ne splasne. Pažljivo prebacite u kalup za torte, prethodno obložen pek-papirom. Pecite svaku koru oko 15 minuta, na 180 stepeni.

Kada se ohlade, redajte kora-fil-kora-fil dok ne utrošite materijal. Za glazuru, zagrijte slatku pavlaku, pa sklonite s ringle, dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte na srednjoj vatri dok se ne istopi. Ostavite da se malko prohladi, pa prelijte tortu. Po želji možete ukrasiti mljevenim orasima, rendanom čokoladom, šarenim mrvicama, piše Glossy

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije