Čudo od jednog jajeta: Najlakši recept za kolač

0
Radiosarajevo.ba
Čudo od jednog jajeta: Najlakši recept za kolač
Foto: Printscreen / Čudo od jednog jajeta

Krenete li prelistavati sveske s receptima svojih mama zasigurno će vam pažnju privući zvučan naslov – "Čudo od jednog jajeta".

Recept za jednostavan kolač čine sastojci koje uglavnom uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno odvojiti malo vremena.

Sastojci za čudo od jednog jajeta:

BISKVIT

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

1 jaje
1 šalica šećera
1 šalica mljevenih oraha
1 šalica mlijeka
½ šalice ulja
1 šalica brašna
1 prašak za pecivo

KREMA

Recept za sočne čokoladne kocke bez jaja

Recept za sočne čokoladne kocke bez jaja

1 puding od vanilije
3 dcl mlijeka
2 kašike šećera
15 dkg maslaca

Čudo od jednog jajeta - priprema:

Istucite jaje i dodajte pola šalice šećera te nastavite miksati ili tuči pjenjačom dok ne dobijete gustu kremastu teksturu. Potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Zatim umiješajte ulje, onda kašikom dodajte orahe i razradite sve te na kraju kašikom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Tako pripremljenu smjesu prelijte u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Biskvit mora biti sočan stoga je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete ga izvaditi iz pećnice.
Započnite s pripremom kreme. Odvojite 1 dcl mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, a ostatak mlijeka stavite u lonac da prokuha. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polagano miješajući dodajte pripremljeni puding. Kada sve prokuha skinite s vatre i ostavite da se ohladi, a zatim umiješajte maslac i sve dobro razradite mikserom.

Na ohlađeni biskvit dodajte kremu i posipajte s dodatkom po svojoj želji - ribanom čokoladom, mljevenim keksima, cimetom, mljevenim orasima… Ako ne volite kreme s pudingom, na kolač prije posluživanja stavite tučeno slatko vrhnje i opet pospite sa željenim dodatkom, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije