Jeste li ikada probali tursku pizzu? Kada okusite lahmacun zaboravit ćete na druga jela sa tijestom
Jeste li znali da postoji turska pizza? Gdje god da pogledamo po društvenim mrežama, svi se hvale kako je baš njihova najbolja. Reklo bi se da priprema nije posebno komplikovana, a jedno je sigurno: oduševit će sve ljubitelje jela s mljevenim mesom.
Turska pizza, izvorno lahmacun, od arapskog "lahma bi‘ajeen", što doslovno znači "tijesto s mesom", a pravi se od dizanog tijesta i mesnog umaka, orijentalnih začina, paradajza i bijelog luka, ali postoje manje varijacije.
Što se tiče tijesta, možete koristiti bilo koji recept za tijesto za pizzu koji vam je po volji, možete koristiti i gotovo tijesto, jer tajna je u mješavini začina.
Zoran Vakula najavio promjenu vremena: Pogledajte šta stiže za vikend
Ali vrlo važna komponenta je i meso. Tradicionalno se pravi od mljevene janjetine, ali možete koristiti i nemasnu mljevenu junetinu.
Preliv ćete najlakše napraviti u blenderu ili procesoru hrane koji će temeljno izmiješati mljeveno meso sa slatkom crvenom paprikom, bijelim lukom, pastom od paradajza, svježim začinskim biljem i aromatičnim začinima.
Sastojci:
- 500 g tijesta za pizzu
- 200 g mljevene janjetine ili junetine
- 2 čehne bijelog luka
- 1 ljutika
- ½ vezice peršuna
- ½ slatke crvene paprike
- 4 kašike paste od paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašike dimljene paprike
- 1 kašike mljevene pimente
- ½ kašike mljevenog kumina
- ½ kašike alepskog bibera
- ½ kaščice mljevenog cimeta
- ½ kaščice kajenskog bibera
- ½ kaščice soli
- kriške limuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa. Pripremite dva velika lima za pečenje obložena papirom za pečenje.
Uživajte u Svjetskom danu pizze: Nastala je u 10. stoljeću, ali u potpuno drugačijem obliku
U zdjelu blendera, opremljenu oštricom, dodajte crvenu papriku, ljutiku, bijeli luk i peršun. Blendajte nekoliko puta pa dodajte meso, so, začine, pastu od paradajza i maslinovo ulje. Ponovno blendajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
Podijelite tijesto za pizzu na četiri jednake loptice, svaku tanko razvaljajte tijesto što tanje možete. Na tijesto nanesite mesni preliv, ostavljajući tanki ćošak, pa pecite oko pet do sedam minuta ili dok tijesto i meso ne budu potpuno pečeni.
Na vrh iscijedite malo limunovog soka i poslužite, javlja SD.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.