Bosanski lonac obožavala je cijela bivša Jugoslavija: Specijalitet pun mesa i povrća

3
Radiosarajevo.ba
Bosanski lonac obožavala je cijela bivša Jugoslavija: Specijalitet pun mesa i povrća
Foto: Coolinarka / Bosanski lonac/Ilustracija

Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje se nekada smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet, čiji recept su znale domaćice širom bivše Jugoslavije.

Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuhanja posuda nikako ne otvara i jelo se ne miješa, već se ukusi međusobno sami povezuju.

Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili teletine.

Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?

Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?

Sastojci:

  • 1 kg miješanog mesa (junetine,jagnjetine...)
  • 1 srednja glavica kupusa
  • 2 glavice luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 3 mrkve
  • 2 paškanata
  • 2 korijena celera
  • 4 paprike babure
  • 3 paradajza
  • 500 g krompira
  • 200 ml soka od paradajza
  • 200 ml bijelog vina
  • 1 kašika začinske paprike
  • 2-3 lista lovora
  • so, biber

Priprema: 

Crni luk sitno isjeckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isječeno na kockice (ostavite i masnije dijelove) i sitno nasjeckan bijeli luk. Dok se meso krčka pripremite povrće.

Starinska torta od oraha: Recept za savršen uspjeh i dašak nostalgije

Starinska torta od oraha: Recept za savršen uspjeh i dašak nostalgije

Krompir oljuštite i isjecite na četvrtine, mrkvu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isjecite na krupnije komade. Kada je meso porumenilo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmjenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svjež paradajz isječen na kolutove, piše Mondo

Prelijte sokom od paradajza, bijelim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne. Ne treba sipati previše tečnosti, jer će u toku kuhanja povrće pustiti svoj sok. Poklopite, ako se kuha u zemljanom loncu, pokrijte krpom i zavežite kanapom. Kuhajte na tihoj vatri oko tri sata. Za vrijeme kuhanja, lonac se ne otvara i jelo se ne miješa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije