Najbolja ideja s kupusom: Transformirajte ovo obično povrće u jelo koje oduševljava sva nepca
Kupus je jeftin, zdrav i lako dostupan, a s njim se može napraviti puno stvari. Samo ih se treba sjetiti. Jedna od tih stvari prije koju godinu je bila ogroman hit na društvenim mrežama, a evo je upravo dobila i novo, "napucano" izdanje.
Sjećate li se takozvanih odrezaka od kupusa? Znate ono kad se bijeli kupus nareže na deblje fete, zalije uljem, pospe začinima i zapeče u pećnici pa bude sav lijepo hrskav i pomalo slatkast? E pa po novom se receptu tako narezan kupus peče zajedno s parmezanom, koji se tokom pečenja otopi i pretvori u neodoljivu koricu.
Ne zvuči loše, zar ne? Nudimo vam recept, a u nastavku ćete pronaći i video.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Pečeni kupus s parmezanom
Sastojci:
- 1 manja glavica kupusa
- 220 g ribanog parmezana
- 4 kašike maslinovog ulja + još malo za pokapati kupus
- 1 1/2 kašika suhog začinskog bilja
- nasjeckani svježi peršin
- tostirane i nasjeckane sjemenke tikve
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Lim obložite papirom za pečenje. Kupus narežite na 6 kriški.
U lim dodajte parmezan, začine i ulje pa ih pomiješajte zajedno u pastu. Podijelite je na 6 dijelova jednake veličine i svaku hrpicu spljoštite da dobijete oblik polumjeseca (dovoljno velik za svaku krišku kupusa). Položite kriške kupusa na smjesu s parmezanom pa ih pokapajte uljem i pospite začinima.
Pecite 15-20 minuta, dok svi rubovi sira ne porumene, izvadite iz pećnice, ocijedite od viška ulja, zatim pažljivo podignite rubove sira i špatulom preokrenite kupus pa pecite još 10 minuta. Prije posluživanja pospite peršinom i sjeckanim sjemenkama, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.