Ideja za zimski vikend ručak: Zapečeni grah koji će oduševiti cijelu porodicu
Ovaj grah morate obavezno imati u svojoj kuharici, a idealna je opcija za zimski vikend ručak.
Svi se nekad zaželimo klasičnog variva od graha, ali on se može jesti na mnogo načina.
Još uvijek tražite ideju za današnji ručak? Malo drugačiji recept za tradicionalno jelo donosi nam Večernji.
Unesite malo promjene u kuhinju i isprobajte malo drugačiji recept za tradicionalno jelo – zapečeni grah.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Ako nemate mnogo vremena, neke korake iz recepta, kao što je pečenja paprika, možete obaviti i večer prije, pa idućeg dana sve složiti i samo ispeći.
Sastojci:
- 800 g graha (iz konzerve)
- 500 g luka
- 5 komada crvene paprike
- 5 komada paradajza
- 2 lovorova lista
- 2 režnja bijelog luka
- 1 mala kašika slatke paprike
- So, biber
Priprema:
U rernu na 260°C stavite cijele paprike u limenu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite ih dok se kora ne zacrni sa svih strana, a nakon što ih izvadite iz rerne, pokrijte ih vlažnom krpom i ostavite da odstoje 10-15 minuta.
Dok su još tople, skinite im koru, uklonite peteljku i košpice te narežite na tanke trakice.
Narežite crveni luk i popržite ga s bijelim lukom i paradajzom, zatim dodajte crvenu papriku, so, biber i lovorov list. Maknite sa vatre nakon desetak minuta.
Francuzi tvrde: Ovo je najbolji i najjednostavniji način za pripremu pržene ribe
Uzmite vatrostalnu posudu, namastite je i slažite sljedeće: red graha koji ste prethodno ocijedili, red paprika i red luka s paradajzom i začinima – neka zadnji sloj bude grah. Dodajte jednu do dvije šoljice vode i prelijte s malo ulja.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C ne miješajući dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.