Francuzi tvrde: Ovo je najbolji i najjednostavniji način za pripremu pržene ribe

0
Radiosarajevo.ba
Francuzi tvrde: Ovo je najbolji i najjednostavniji način za pripremu pržene ribe
Pixabay / Ilustracija

Znate li koji je najbolji i najjednostavniji način za pripremu ribe? Francuzi tvrde da je to tehnika la meunière. U direktnom prijevodu s francuskog prevodi se kao 'mlinarski način', a zapravo se odnosi na tretiranje namirnice sa samo četiri sastojka: brašnom, maslacem, limunom i peršunom.

Tehnikom la meunière Francuzi obično pripremaju pastrmku ili pak filet. Filet ribe prvo se umače u brašno – najčešće pšenično ili kukuruzno – a potom kratko prepeče na visokoj temperaturi u rastopljenom maslacu.

Važno je temperaturu pečenja prilagoditi sastojcima – koristite li previsoku temperaturu, maslac bi vam mogao izgorjeti. Ako vam se učini da bi vam se to moglo dogoditi, radije smanjite temperaturu ili u maslac dodajte i malo biljnog ulja.

Uživo iz Novog Sada | Vučić ispred SNS stranke: 'Večeras ću da pošaljem tri poruke'

Uživo iz Novog Sada | Vučić ispred SNS stranke: 'Večeras ću da pošaljem tri poruke'

Zbog kratkotrajne termičke obrade na visokoj temperaturi riba dobiva hrskavu površinu i vrlo mekanu te sočnu unutrašnjost. Riba se potom pokapa s malo iscijeđenog limunova soka, a poslužuje topla uz svježe nasjeckani peršun.

Meunière neki nazivaju i sos koji se priprema od maslaca, limuna i peršuna, a koji sjajno ide uz ribu. Ipak, riba spremljena tehnikom la meunière obično se poslužuje s sosom od smeđeg maslaca, takozvanim beurre noisetteom.

Riječ je o zagrijanom maslacu kojem se u postupku zagrijavanja mijenjaju boja i okus. Maslac dobiva lijepu smeđu boju i orašast okus, koji se sjajno sljubljuje s pečenom ribom, prenosi Dnevnik.

Uz pečenu pastrmku ili filet poslužite pire od krompira i začinskog bilja ili rižu te povrće pripremljeno na pari. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije