Fritata po receptu Jamiea Olivera je najukusniji i najjednostavniji ručak bez mesa

0
Radiosarajevo.ba
Fritata po receptu Jamiea Olivera je najukusniji i najjednostavniji ručak bez mesa
Foto: Facebook / Jamie Oliver

Jaja čine savršenu osnovu za mnoga jela, a preukusna fritata je idealan izbor za obrok!

Slavni kuhar Jamie Oliver podijelio je u svojoj knjizi 5 mediteranskih sastojaka recept za fritatu od svega pet sastojaka, a on je odlučio da ubaci papriku, luk, krompir, jaja i potočarku.

"Inspirisana obožavanom španskom tortiljom, ova hibridna tortilja-fritata je pravi dar, a kad budete iskusni u ovoj metodi spremanja, ubacite i grašak, artičoku, pečurke", napisao je Oliver.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Uz navedene sastojke, ovom jelu treba ukupno sat vremena da se spremi i može da se posluži za šestoro ljudi.

Fritata po receptu Jamie Olivera

Sastojci:

  • jedan luk
  • kilo krompira
  • 5 većih jaja
  • pola tegle (oko 460 grama) pečenih crvenih paprika
  • 80g potočarke
Recept dana: Sočna piletina gotova za manje od pola sata

Recept dana: Sočna piletina gotova za manje od pola sata

Priprema:

Oljuštite luk i krompire, pa ih nasjeckajte na sitno i sipajte zajedno u posudu. U tiganj (24cm) sipajte maslinovo ulje, zagrijte na srednjoj temperaturi, pa sipajte krompir i luk.

Jamie preporučuje da se još ne začinjava u ovoj fazi, jer će to isušiti krompire, pa kaže da se nježno uprže oko 25 minuta, uz povremeno miješanje. Kad je gotovo, povrće treba da bude uglavnom bez boje. Ostavite da se ohladi, a za to vrijeme umutite jaja i dodajte uprženi miks, pa umiješajte nježno i ostavite oko pet minuta, piše Glossy.

Krompir će krenuti da upija jaja i fomiraće se mjehurići. Osušite i nasjeckajte paprike, pa ih dodajte u miks i začinite solju i biberom. Zagrijte rernu na 160 stepeni, a za to vrijeme u tavu sipajte još malo ulja, stavite ga na nisku temperaturu i vratite miks u tavu na oko 5 minuta. Stavite ga da se zapeče u rerni desetak minuta.

Ostavite još pet minuta u vrućoj rerni, pa nožem odvojte fritatu od ivica Jamiea kaže da je onda brzo prevrnete, uz pomoć tanjira ili ravne tacne, pa poslužite s malo soli i potočarkom, toplo i hladno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije