Jamie Oliver donosi odličan trik: Kako brže, jeftinije i jednostavnije pohovati hranu?

0
Radiosarajevo.ba
Jamie Oliver donosi odličan trik: Kako brže, jeftinije i jednostavnije pohovati hranu?
Foto: Instagram / Jamie Oliver

U kulinarskoj emisiju Save with Jamie, slavni televizijski chef Jamie Oliver s gledateljima dijeli savjete za cjenovno pristupačna, a maštovita i prilično jednostavna jela.

Od nekoliko jela s krompirom, mljevenom junetinom i jajima, u epizodi koja se u tom trenutku prikazivala na televiziji, Jamie Oliver pripremao riblje popečke te otkrio kako da budu što hrskaviji.

Sam recept i nije bio ništa posebno, niti inovativno, poznati chef koristio je losos, kozice, začine, još pokoji začin, sve sjedinio u gustu smjesu pa oblikovao u popečke.

U Hrvatskoj pada snijeg, stiže i u BiH: Očekuje se nagli pad temperature i olujni vjetar

U Hrvatskoj pada snijeg, stiže i u BiH: Očekuje se nagli pad temperature i olujni vjetar

No, kako bi popečci bili što hrskaviji, Oliver je od brašna i vode napravio gustu pastu nalik ljepilu, a zatim dobivenom pastom premazao popečke i u njih stavio prezlu.

Dodao je pritom kako je to brži, jednostavniji i jeftiniji način paniranja, jer ne koristite jaja, nećete uprljati tri zdjelice već samo jednu i sve će biti gotovo brzinski, a rezultat će i dalje biti hrskavi i slasni popečci.

Ovaj trik možete odmah isprobati, jer vam u nastavku donosimo jedan super recept za oslić koji će se svidjeti svim ljubiteljima ribe. Osim kod pripreme ribljih popečaka, ovu metodu možete iskoristiti i ako, primjerice, hrskavijima želite učiniti popečke nalik faširancima ili, ipak, one povrtne, piše Jutarnji.

Sastojci

  • 700 g oslića narezanog na manje komadiće
  • svježi kopar narezan na manje komadiće (po želji)
  • svježe ribani đumbir
  • korica 1 limuna
  • malo limunovog soka
  • 1 supena kašika jogurta
  • malo kima (po želji)
  • 1 češanj protisnutog češnjaka
  • 2 kašike prezle
  • 1 kašika brašna za preljev (po potrebi)
  • so i biber

Za premaz

  • 1 kašika brašna
  • 3-4 kašike hladne vode
  • prezla
Brzinski umak Jamieja Olivera garancija je sočnog i neodoljivo ukusnog pečenog mesa

Brzinski umak Jamieja Olivera garancija je sočnog i neodoljivo ukusnog pečenog mesa

Priprema

U posudu stavite nasjeckane komadiće oslića, dodajte sitno sjeckane svježe začine, đumbir, limunov sok i koricu, protisnuti češnjak, jogurt, malo mrvica te brašno.

Sve dobro izmiješajte i po potrebi dodajte još malo brašna, dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se ne raspada.

Zatim je ostavite u frižider na pola sata i prekrijte plastičnom folijom.

Napravite kuglice veličine loptica za golf, premažite ih pastom od brašna i vode, uvaljajte u prezlu, a zatim ih prepržite na vrućem ulju.

Ulje mora biti vruće, inače će vam se okruglice natopiti uljem. Pržite ih svega 5 minuta okrećući ih sa svih strana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije