Jamie Oliver donosi odličan trik: Kako brže, jeftinije i jednostavnije pohovati hranu?
U kulinarskoj emisiju Save with Jamie, slavni televizijski chef Jamie Oliver s gledateljima dijeli savjete za cjenovno pristupačna, a maštovita i prilično jednostavna jela.
Od nekoliko jela s krompirom, mljevenom junetinom i jajima, u epizodi koja se u tom trenutku prikazivala na televiziji, Jamie Oliver pripremao riblje popečke te otkrio kako da budu što hrskaviji.
Sam recept i nije bio ništa posebno, niti inovativno, poznati chef koristio je losos, kozice, začine, još pokoji začin, sve sjedinio u gustu smjesu pa oblikovao u popečke.
Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu
No, kako bi popečci bili što hrskaviji, Oliver je od brašna i vode napravio gustu pastu nalik ljepilu, a zatim dobivenom pastom premazao popečke i u njih stavio prezlu.
Dodao je pritom kako je to brži, jednostavniji i jeftiniji način paniranja, jer ne koristite jaja, nećete uprljati tri zdjelice već samo jednu i sve će biti gotovo brzinski, a rezultat će i dalje biti hrskavi i slasni popečci.
Ovaj trik možete odmah isprobati, jer vam u nastavku donosimo jedan super recept za oslić koji će se svidjeti svim ljubiteljima ribe. Osim kod pripreme ribljih popečaka, ovu metodu možete iskoristiti i ako, primjerice, hrskavijima želite učiniti popečke nalik faširancima ili, ipak, one povrtne, piše Jutarnji.
Sastojci
- 700 g oslića narezanog na manje komadiće
- svježi kopar narezan na manje komadiće (po želji)
- svježe ribani đumbir
- korica 1 limuna
- malo limunovog soka
- 1 supena kašika jogurta
- malo kima (po želji)
- 1 češanj protisnutog češnjaka
- 2 kašike prezle
- 1 kašika brašna za preljev (po potrebi)
- so i biber
Za premaz
- 1 kašika brašna
- 3-4 kašike hladne vode
- prezla
Brzinski umak Jamieja Olivera garancija je sočnog i neodoljivo ukusnog pečenog mesa
Priprema
U posudu stavite nasjeckane komadiće oslića, dodajte sitno sjeckane svježe začine, đumbir, limunov sok i koricu, protisnuti češnjak, jogurt, malo mrvica te brašno.
Sve dobro izmiješajte i po potrebi dodajte još malo brašna, dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se ne raspada.
Zatim je ostavite u frižider na pola sata i prekrijte plastičnom folijom.
Napravite kuglice veličine loptica za golf, premažite ih pastom od brašna i vode, uvaljajte u prezlu, a zatim ih prepržite na vrućem ulju.
Ulje mora biti vruće, inače će vam se okruglice natopiti uljem. Pržite ih svega 5 minuta okrećući ih sa svih strana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.