Brzinski umak Jamieja Olivera garancija je sočnog i neodoljivo ukusnog pečenog mesa

0
Radiosarajevo.ba
Brzinski umak Jamieja Olivera garancija je sočnog i neodoljivo ukusnog pečenog mesa
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

'Dobar umak ima moć transformirati jelo ili ga, čak, spasiti', tvrdi Jamie Oliver.

Jedan od najpoznatijih kuhara, Jamie Oliver, ističe kako je upravo priprema ovog dodatka jelu odličan način da se riješite brige oko uspješnosti jela.

Naime, ako je vaše pečeno meso presuho ili previše gumenasto, dobar umak garantirano će spasiti stvar. Također, spašava vas stresa oko serviranja mesa ravno iz rerne jer uz vrući umak meso može biti i sobne temperature.

Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule

Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule

Kako biste bili sigurni da ćete svojim gostima poslužiti besprijekorno ukusan umak, u čijoj izradi ne možete pogriješiti, donosimo sjajan recept omiljenog britanskog kuhara. Kao i uvijek, njegove upute su praktične, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.

Sastojci

  • 1 plod povrća
  • 2 kašike glatkog brašna
  • 1,5 litra pilećeg temeljca
  • Malo crnog vina, sherryja ili porta, po želji
  • 1 kašika pekmeza od brusnice 
Trik za ukusno mekani rižoto Jamieja Olivera koji se topi u ustima

Trik za ukusno mekani rižoto Jamieja Olivera koji se topi u ustima

Priprema

Birajte povrće po želji (luk, mrkva, krompir, tikvice, patlidžani...) i pecite ga u istom plehu kao i meso.

Kada je sve gotovo, stavite meso sa strane i uklonite gornji sloj masnoće s pleha (Jamie Oliver savjetuje da je držite u frižideru u posudi i iskoristite za buduće umake). Potom pleh s povrćem i sokovima od pečenja stavite na peć kako bi se tekućina reducirala.

U sve dodajte dvije kašike brašna i jednu kašiku pekmeza, a potom i pileći temeljac (može i voda) te vino po želji.

Ostavite da kuha na laganoj vatri oko 20-30 minuta dok se zgusne.

Procijedite u zdjelu i promiješajte povrće kako bi se svi sokovi otpustili.

Za to vrijeme, neka pečeno meso stoji prekriveno na sobnoj temperaturi kako bi u potpunosti upilo sve sokove. Kada ga prelijete s ovim umakom, bit će predivno sočno i toplo, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije