Tajna najbolje pečene piletine krije se u načinu rezanja

0
Radiosarajevo.ba
Tajna najbolje pečene piletine krije se u načinu rezanja
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pečena piletina mnogima je slaba tačka, no ako se priprema ne odradi kako treba, umjesto sočnog pečenja dobit ćete tvrdo i isušeno meso kakvo niko ne voli jesti.

Odlučite li se u rerni pripremiti bijelo pileće meso, tek vas u tom slučaju očekuje naročito zeznuta zadaća... Osim ako znate ovu malu caku.

Pileća prsa potrebno je prije pečenja u rerni dobro natopiti marinadom od nekog kiselog sastojka, naprimjer jogurta, kiselog vrhnja ili limuna, jer na taj će se način meso omekšati i postati sočnije. Sličan učinak može imati ananasov sok, jer obiluje enzimima koji djeluju na sličan način kao kiseline.

Bezobrazno ili ne | Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini i do 5 maraka

Bezobrazno ili ne | Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini i do 5 maraka

No prije nego što ih potopite u marinadu po svom izboru, uzduž i poprijeko ih plitko zarežite nožem. Nož povlačite dijagonalno i malo ukoso, kako biste dobili uzorak romba, slično kao kad režete baklave.

Meso zarezano na takav način umočite u marinadu kojoj možete dodati začine po svom guštu pa ga pustite da malo odstoji prije pečenja. Višak marinade lagano otresite pa pecite kao i inače, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije