Započnite jutro na drugačiji način: Jeste li probali kiflice sa filom od jabuka?
Za kiflice od dizanog tijesta obično vam je potrebno više vremena jer se kvasac mora dizati tri puta prije pečenja, pa je gotovo lisnato tijesto ponekad dobro rješenje za jednako ukusan zalogaj.
Još ako takve kiflice punite sočnim prelivom od jabuka i posipate lješnicima i orasima i šećerom u prahu, slatki zalogaji bit će poput najfinijih kroasana iz pekare.
Za recept koji smo pronašli na YouTube kanalu Quick and easy dessert recipes trebat će vam dvije jabuke, gotovo lisnato tijesto i 10-ak minuta.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Sastojci
- 2 pakovanja lisnatog tijesta
- 300 ml mlijeka
- 3 kašike šećera
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 2 kašike kukuruznog škroba
- 2 jabuke
- 20 g putera
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
Za ukrašavanje:
- lješnici ili orasi
- šećer u prahu
Pomiješajte mlijeko, dvije kašike šećera i ekstrakt vanilije. Zatim dodajte razmućeno jaje i škrob, pa sve dobro promiješajte. Kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Prekrijte prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi oko pola sata.
Naribajte jabuke, pa ih stavite u tepsiju. Dodajte puter i kašiku šećera, promiješajte i pržite još nekoliko minuta. Izvadite jabuke na tanjir i ostavite da se ohlade.
Tanko razvucite lisnato testo, pa pomoću nekog kalupa isjecite veliki krug.
Ovo je najbolji recept za kiflice koji postoji
Prelijte filom, pa pospite jabukama. Na to stavite drugo lisnato tijesto koje ste razvaljali i izrezali na isti način kao i prije. Ćoškove dobro pričvrstiti, da preliv ne iscuri. Izrežite trokute i zarolajte rolnice.
Kiflice slažite u pleh obložen papirom za pečenje, pa premažite žumancima koje ste umutili sa mlijekom. Pospite nasjeckanim lješnjacima ili orasima. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.