Uživajte u brzom i jednostavnom cheesecakeu od bijele čokolade i malina po receptu Mary Berry

0
Radiosarajevo.ba
Uživajte u brzom i jednostavnom cheesecakeu od bijele čokolade i malina po receptu Mary Berry
Foto: Printscreen / Cheesecake od bijele čokolade i malina/Ilustracija

Klasični cheesecake je odličan, ali ovu verziju popularne Mary Berry s bijelom čokoladom ćete obožavati.

Cheesecake od bijele čokolade i malina po receptu slavne Mary Berry jednostavan je i brz za pripremu. Nećeš morati paliti pećnicu i bit će gotov za samo 30 minuta

Preporučujemo da ga napraviš dan ranije, dobro ohladiš i dekoriraš neposredno prije serviranja. Umjesto malina možeš upotrijebiti i jagode ili kupine, ovisno o tome što ti se nađe pri ruci. Uz to, obavezno upotrijebi nezaslađeno slatko vrhnje kako torta ne bi bila preslatka. 

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Cheesecake od bijele čokolade i malina

Sastojci:

  • 150 g keksa
  • 75 g maslaca
  • 250 g mascarpone sira
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 400 g svježih ili zaleđenih malina

Priprema: 

  • Premazati kalup promjera 20 cm maslacem, a zatim ga obloži s papirom za pečenje. Kekse samelji u sjeckalici dok ne dobiješ teksturu pijeska.
  • U međuvremenu otopi maslac u lončiću, dodaj ga u kekse i dobro poveži. Sada tu smjesu stavi na dno kalupa i dobro je utisni sa kašikom. Stavi u frižider da očvrsne.
  • Otopi čokoladu na pari, ali pripazi da ne bude prevruća i da u posudu ne upadne nijedna kapljica vode. Stavi je sa strane.
  • U drugoj zdjeli umuti mascarpone s vanilijom i vrhnjem za šlag. Kada dobiješ lijepu ujednačenu smjesu, lagano u to umiješaj čokoladu. Pazi da ne miksaš previše, smjesa mora biti pjenasta i lagana.
  • Za umak od maline, pola količine malina smiksaj u blenderu, a zatim sitom ukloni sjemenke. Pola smjese od mascarponea ulij u kalup na kekse, napravi par plitkih udubina sa kašikom i u to stavi malo umaka od maline. Ostavi malo za dekoraciju kasnije, piše Gastro24sata.
  • U kalup ulij ostatak smjese od mascarponea i izravnaj površinu. Pokrij kalup prozirnom folijom i stavi u frižider na barem 6 sati, idealno preko noći.
  • Nakon što se torta ohladila, nožem pređi po rubu kalupa kako bi odvojila rubove torte. Makni kalup pa na vrh torte poslaži ostatak malina i prelij s ostatkom umaka od maline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije