Uživajte u brzom i jednostavnom cheesecakeu od bijele čokolade i malina po receptu Mary Berry

0
Radiosarajevo.ba
Uživajte u brzom i jednostavnom cheesecakeu od bijele čokolade i malina po receptu Mary Berry
Foto: Printscreen / Cheesecake od bijele čokolade i malina/Ilustracija

Klasični cheesecake je odličan, ali ovu verziju popularne Mary Berry s bijelom čokoladom ćete obožavati.

Cheesecake od bijele čokolade i malina po receptu slavne Mary Berry jednostavan je i brz za pripremu. Nećeš morati paliti pećnicu i bit će gotov za samo 30 minuta

Preporučujemo da ga napraviš dan ranije, dobro ohladiš i dekoriraš neposredno prije serviranja. Umjesto malina možeš upotrijebiti i jagode ili kupine, ovisno o tome što ti se nađe pri ruci. Uz to, obavezno upotrijebi nezaslađeno slatko vrhnje kako torta ne bi bila preslatka. 

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Cheesecake od bijele čokolade i malina

Sastojci:

  • 150 g keksa
  • 75 g maslaca
  • 250 g mascarpone sira
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 400 g svježih ili zaleđenih malina

Priprema: 

  • Premazati kalup promjera 20 cm maslacem, a zatim ga obloži s papirom za pečenje. Kekse samelji u sjeckalici dok ne dobiješ teksturu pijeska.
  • U međuvremenu otopi maslac u lončiću, dodaj ga u kekse i dobro poveži. Sada tu smjesu stavi na dno kalupa i dobro je utisni sa kašikom. Stavi u frižider da očvrsne.
  • Otopi čokoladu na pari, ali pripazi da ne bude prevruća i da u posudu ne upadne nijedna kapljica vode. Stavi je sa strane.
  • U drugoj zdjeli umuti mascarpone s vanilijom i vrhnjem za šlag. Kada dobiješ lijepu ujednačenu smjesu, lagano u to umiješaj čokoladu. Pazi da ne miksaš previše, smjesa mora biti pjenasta i lagana.
  • Za umak od maline, pola količine malina smiksaj u blenderu, a zatim sitom ukloni sjemenke. Pola smjese od mascarponea ulij u kalup na kekse, napravi par plitkih udubina sa kašikom i u to stavi malo umaka od maline. Ostavi malo za dekoraciju kasnije, piše Gastro24sata.
  • U kalup ulij ostatak smjese od mascarponea i izravnaj površinu. Pokrij kalup prozirnom folijom i stavi u frižider na barem 6 sati, idealno preko noći.
  • Nakon što se torta ohladila, nožem pređi po rubu kalupa kako bi odvojila rubove torte. Makni kalup pa na vrh torte poslaži ostatak malina i prelij s ostatkom umaka od maline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije