Ovakvu čokoladnu tortu do sada niste probali: Veoma je ukusna, a pravi se bez pečenja
Čokolada je slatko zadovoljstvo mnogih, a još draži ječokoladni kolač ili torta.
Ako ne pripremate torte često jer mislite da su ove poslastice komplikovane, dobra vijest je što vam za pripremu sočne čokoladne torte ne treba puno vremena.
Recept koji smo pronašli na YouTube kanalu Sweet Temptation gotov je za samo pola sata, jedino je potrebno pričekati da se torta ohladi.
Reakcija na divljački napad Lalatovića: 'Pružit ćemo svu pravnu i drugu podršku Feđi Dudiću'
Sastojci
- 500 g čokoladnog biskvita
- 1 žumance
- 1 jaje
- 60 g kukuruznog škroba
- 400 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 25 g kakaa
- 50 g maslaca
- 50 g šljiva
Za ganache:
- 70 g tamne čokolade
- 70 ml slatkog vrhnja
- 5 g putera
Piprema
Umutiti jaje i žumance sa šećerom i kakaom. Zatim ulijte 250 ml mlijeka i nastavite miksati do glatke smjese.
Pomiješajte 150 ml mlijeka sa kukuruznim škrobom, dobro promiješajte i dodajte u preliv. Dobro promiješajte i kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Ulijte u posudu i dodajte puter pa miješajte dok se ne otopi.
Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Ohlađenu smjesu promiješajte ili malo izmiksajte, pa dodajte sitno sjeckane suhe šljive koje ste prethodno namočili u vodi.
Na pleh stavite papir za pečenje i na njega stavite obruč. Obruč premažite uljem i na ćoškove zalijepite pek papir. Poredajte biskvit, kremu, biskvit i tako dok ne potrošite sastojke. Zadnji red bi trebao biti punjenje.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati.
Otopite čokoladu s puterom i slatkim vrhnjem pa ulijte u vrećicu za zamrzavanje i odrežite vrh. Čokoladnoj torti skinite obruč i ukrasite je čokoladom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.