Kremasta torta bez brašna: Oduševit će vas nježnim korama i bogatim preljevom s mnoštvom oraha

0
Radiosarajevo.ba
Kremasta torta bez brašna: Oduševit će vas nježnim korama i bogatim preljevom s mnoštvom oraha
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Ako ste ljubitelj jako kremastih kolača i ako se ubrajate u one koji bi najradije pojeli samo fil, a ostavili tijesto, svidjet će vam se ova torta.

Recep je podijeila Tatijana Bogojević na svom Instagram profilu bez_praha_jednoroga

Ova kremasta kreacija ne sadrži ni mrvicu brašna, uopće nema tijesto kakvo biste mogli očekivati u kolačima ovog tipa - sve što služi kao podloga za bogatu kremu od vanilije i oraha su pjenaste kore od bjelanceta, zbog čega se ova slastica naziva puslica torta.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Tatijana napominje kako je recept nedavno vidjela na profilu mamita_dane_i_jodze te se odmah oduševila jer ju je podsjetio na torte koje je nekada jela za rođendane.

Malo mu je promijenila izgled pa je umjesto pravouglog kolača s jednom korom ispekla okruglu tortu s dvije kore. Slijedi recept, a u nastavku ćete pronaći i video.

Mekane i fine: Recept za palačinke s hiljadu rupica koje se prave bez jaja i mlijeka

Mekane i fine: Recept za palačinke s hiljadu rupica koje se prave bez jaja i mlijeka

Sastojci

Kore:

  • 150 g šećera
  • 5 bjelanjaka
  • 1/2 kašike sirćeta

Preljev:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g oraha
  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 10 žumanaca
  • 3 pudinga s okusom vanilije

Priprema

Istucite bjelance pa mu postupno dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg u kojem se jedva osjete zrnca šećera. Zatim dodajte sirće i nastavite miksati još neko vrijeme.

Polovicu smjese prebacite u kalup za torte promjera 24 cm pa ga stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni.

Odmah smanjite temperaturu na 150 i pecite oko sat i 20 minuta, a zatim ugasite rernu i ostavite koru da se u njoj ohladi. Ponovite s ostatkom snijega.

Za kremu, dio mlijeka izmiješajte s pudingom pa smjesi dodajte žumance. Ostatku mlijeka dodajte šećer pa ih kuhajte dok smjesa ne provrije.

Zatim dodajte žumance s pudingom i kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite sa štednjaka i umiješajte maslac pa pustite da se dobro ohladi.

Ohlađenu kremu izmiješajte mikserom pa je podijelite na dva dijela i u drugi dodajte mljevene orahe.

Na prvu koru stavite kremu s orasima, zatim drugu koru, a na vrh kremu od vanilije. Tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije