Starinska pita od oraha oduševit će vas bogatim nadjevom i prhkim tijestom

0
Radiosarajevo.ba
Starinska pita od oraha oduševit će vas bogatim nadjevom i prhkim tijestom
Foto: Printscreen / Pita sa orasima

Pored svih ovih modernih dodataka i sastojaka za izradu kolača poput krem i čokoladnih namaza, egzotičnog voća i sjemenki te nasjeckanih slatkih grickalica lako je zaboraviti na jedan koji je nekoć bio neizostavan. Orasi su bitna sastavnica gotovo svih starinskih kolača i torti.

Pita od oraha jedan je od klasika kojima se uvijek lijepo vratiti, jednostavnu je je napraviti ako imate dobar recept, a okus i miris ovog prhkog i bogatog kolača odmah će vas vratiti u naninu kuhinju.

Donosimo vam osnovni recept i vama prepuštamo na volju hoćete li nadjevu dodati malo limunove korice ili pak malo ruma, no napominjemo kako je vrlo ukusan i bez spomenutih sastojaka.

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Pita od oraha

Sastojci:

Tijesto

  • 300 oštrog brašna
  • 150 g masti
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike vrhnja
  • 2 žumanjka

Nadjev

  • 250 g oraha
  • 150 g šećera
  • 5 jaja
  • šećer u prahu za posipanje
Lagano do slatkog zalogaja: Donosimo recept za čokoladni hljeb

Lagano do slatkog zalogaja: Donosimo recept za čokoladni hljeb

Priprema

Rukama pomiješajte brašno i mast, kad dobijete mrvičastu smjesu dodajte ostale sastojke pa umijestite tijesto. Po potrebi dodajte još malo vrhnja ili mlijeka. Ujednačenu smjesu oblikujte u dvije kugle podjednake veličine pa ih pospremite u frižider na pola sata.

Za to vrijeme napravite nadjev.

Istucite žumanjke sa šećerom. Dugo ih mutite dok smjesa ne posvijetli i ne naraste, a zatim umiješajte mljevene orahe te na kraju dodajte snijeg od pet bjelanjaka kojima ste dodali i dva preostala od izrade tijesta te sve primiješajte kašikom.

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

Razvaljajte prvu kuglu tijesta na dimenzije 20X35 centimetara i prebacite je na lim za pečenje premazan uljem i posut brašnom. Izbockajte tijesto vilicom pa na njega nanesite nadjev. Potom razvaljajte ostatak tijesta te njime poklopite nadjev.  

Pecite oko 25 minuta do pola sata te pečeno pospite šećerom u prahu, piše Slobodna Dalmacija.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije