Vruća čokolada na italijanski način koju ćete obožavati
Do savršene šalice vruće čokolade dijeli vas nekoliko sastojaka i svega nekoliko minuta
Vani je hladno, ovih dana čak pada i snijeg, pa nema ništa ljepše nego ušuškati se pod dekicu, gledati najdraži film i piti šolju ukusne vruće čokolade.
Iako ima izvrsnih opcija na tržištu, možete ju i sami napraviti kod kuće, a postupak je zapravo poprilično jednostavan.
Donosimo vam recept za vruću čokoladu na italijanski način, koja je toliko bogata i gusta da ćete imati osjećaj da pijete šolju pudinga.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina
Sastojci:
- 1/4 šolje nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 kašike kukuruznog škroba
- 2 šolje punomasnog mlijeka, plus još po potrebi
- 1/4 šolje šećera
- 85 grama tamne čokolade, nasjeckane
Priprema:
Pomiješajte kakao prah i kukuruzni škrob u srednje velikoj zdjeli dok se dobro ne izmiješaju. Dodajte mlijeko i šećer u lonac srednje veličine i zagrijavajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok se šećer ne otopi i mlijeko tek počne kuhati na pari, 3 do 4 minute.
Maknite lonac s vatre i ulijte malo vrućeg mlijeka u smjesu kakaa i kukuruznog škroba, miješajući dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako ulijevajte ostatak mlijeka, malo po malo, neprestano miješajući da smjesa ostane jednolična, piše Večernji list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.