Vitalna nakon 50: Nutricionisti savjetuju šta žene trebaju jesti u zlatnim godinama

0
Radiosarajevo.ba
Vitalna nakon 50: Nutricionisti savjetuju šta žene trebaju jesti u zlatnim godinama
Foto: Pexels / Ilustracija / Obrok

Prema prepoznatljivom nutricionistu Jasonu Ewoldtu, žene koje su prešle 50. godinu trebaju prilagoditi svoju prehranu kako bi povećale unos ključnih hranjivih tvari koje su izuzetno važne za suočavanje s najčešćim promjenama povezanim sa starenjem.

S obzirom na prirodne promjene u tijelu koje se javljaju s godinama, važno je zadovoljiti specifične prehrambene potrebe.

Jason Ewoldt, nutricionist s Mayo klinike, redovito pomaže ženama prilagoditi njihovu prehranu kako bi održale vitalnost tokom starijih godina.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Prema Ewoldtu, tri ključna nutrijenta važna za žene starije od 50 godina su:

Kalcij za očuvanje zdravih kostiju: S rizikom od osteoporoze koji raste s godinama, ženama je potrebno osigurati dovoljan unos kalcija. S obzirom na smanjenu sposobnost apsorpcije kalcija s godinama, tamno lisnato povrće i sok od narandže mogu poslužiti kao alternativni izvori. Preporučeni dnevni unos kalcija za žene starije od 50 godina iznosi 1200 miligrama.

Očistite svoj organizam: Odličan prijedlog za vikend detoksikaciju

Očistite svoj organizam: Odličan prijedlog za vikend detoksikaciju

Proteini za očuvanje zdravih mišića: Smanjenje tjelesne aktivnosti kod starijih žena može dovesti do gubitka mišićne mase. Unošenje dovoljno proteina može pomoći u smanjenju tog gubitka. Prehrambeni izvori proteina uključuju soju, kvinoju, jaja, mliječne proizvode, orahe, sjemenke i grašak. Preporučeni unos proteina za žene starije od 50 godina je 1 do 1,5 grama po kilogramu tjelesne težine.

Vitamin B12 za optimalnu funkciju mozga: S godinama, sposobnost apsorpcije nutrijenata, uključujući vitamin B12, može opadati. Vitamin B12 je ključan za održavanje zdrave funkcije mozga. Preporučeni dnevni unos za žene starije od 50 godina je 2,4 mikrograma, a izvori uključuju jaja, mlijeko, nemasno meso, ribu i obogaćene namirnice poput žitarica.

Jason Ewoldt pruža tri savjeta za pomoć ženama starijim od 50 godina u ostvarivanju optimalne prehrane:

Odaberite neprerađene namirnice: Fokusiranje na cjelovite žitarice, voće i povrće pomaže održati zdravlje pod kontrolom.

Održavajte hidrataciju: Redovito pijenje vode, čak i kada niste žedni, važno je za opće zdravlje. Nošenje boce vode i pijenje vode uz svaki obrok preporučuje se.

Uspostavite redovite obroke: Planiranje obroka u isto vrijeme svaki dan može pomoći u održavanju uravnotežene prehrane, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije