Lagano do slatkog zalogaja: Donosimo recept za čokoladni hljeb

0
Radiosarajevo.ba
Lagano do slatkog zalogaja: Donosimo recept za čokoladni hljeb
Foto: Pexels / Čokoladni hljeb

Kakav doručak više voliš? Sladak ili slan? Nnama je nekako draži slan doručak, ali ponekad se i na kraju tog obroka volimo zasladiti.

A, šta je najbolje za zasladiti se? Naravno - čokolada! A može i neki čokoladni kolač, ili ovaj slasni čokoladni hljeb. Vjeruj nam, nećeš pogriješiti ako ga pripremiš svojim ukućanima.

Čokoladni hljeb doručak je kojim bi se povremeno trebala počastiti. Definitivno nije u zdravoj kategoriji sa zobenim pahuljicama, avokadom i smoothiejima, ali će ti ekspresno popraviti dan. 

Aerodrom Sarajevo uveo nova pravila: Šta se mijenja za putnike?

Aerodrom Sarajevo uveo nova pravila: Šta se mijenja za putnike?

Ako hljeb pripremiš odmah, dobro ga ohladiš, omotaš ono što se nije pojelo plastičnom folijom te ga staviš u hladnjak - moći ćeš uživati u njemu i sljedeća 2-3 dana. Naravno, ako ti potraje toliko dugo, u što sumnjamo.

Sastojci:

  • 110 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 mala kašika ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 60 ml mlijeka
  • 160 g brašna
  • 50 g kakaa
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • 1 mala kašika sode
  • ½ male kašike soli
  • 100 g nasjeckane čokolade
Ukusno čudo sa samo dva sastojka: Isprobajte najlakši čokoladni kolač na svijetu

Ukusno čudo sa samo dva sastojka: Isprobajte najlakši čokoladni kolač na svijetu

Postupak

  • Zagrij pećnicu na 175 stepeni. Duguljasti kalup za hljeb premaži maslacem ili obloži papirom za pečenje.
  • Izmiksaj maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije u glatku smjesu. Dodaj jaja, vrhnje i mlijeko pa još kratko miksaj.
  • U drugoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  • Sjedini obje smjese pa promiješaj špatulom ili drvenom kuhačom.  Na kraju dodaj i komadiće čokolade pa pažljivo promiješaj.
  • Prelij smjesu u kalup i peci 55 do 60 minuta, sve dok čačkalica zabodena u sredinu hljeba ne izađe čista. Pričekaj da se malo ohladi prije no što kruh izvadiš iz kalupa te puti da se ohladi u potpunosti prije rezanja, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije