Prijedlog za ručak: Pileći paprikaš u finom i gustom sosu
Sastojci koje možete pronaći na svakoj tržnici ili u trgovini, jednostavna priprema, a na kraju i neodoljivo meko meso u finom, gustom sosu. Može li bolje?
Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak usred sedmice, no svakako će biti odličan odabir i za porodični ručak nedjeljom. Najbolje se slaže uz domaće rezance, njoke, palentu ili pire krompir, piše Miss7.
Preostaje još samo da dodate omiljenu sezonsku salatu i slasno uživanje može početi!
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Sastojci
- 500 g piletine (batci, zabatci, veći komadi prsa...)
- 2 glavice luka
- 3 mrkve
- 1 manji korijen celera
- 2 kašike pelata
- 2 kašičice mljevene crvene paprike
- 3 kašike kiselog vrhnja
- temeljac - pileći ili povrtni
- listići peršuna svježi, nasjeckani
- ulje
- so, biber
Postupak
Piletinu najprije posolite i pobiberite. Na tavi zagrijte ulje pa sa svih strana zapecite meso.
Izvadite ga iz tave i na isto ulje dodajte sitno sjeckani luk.
Pirjajte dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodajte naribanu mrkvu i celer. Još kratko pirjajte pa dodajte temeljca toliko da prekrije povrće.
Začinite crvenom paprikom, dodajte soli i bibera prema ukusu, a zatim dodajte i pelate. Dobro pomiješajte pa dodajte meso i pustite da se kuha oko sat vremena.
Ručak za prste polizati: Napravite savšenu japrak sarmu
U slučaju da temeljac ispari, svakako ga dodajtr još da na kraju dobijete bogat sos. Pred kraj kuhanja iz tave izvadite meso i dio temeljca pa ga pomiješajte s kiselim vrhnjem.
Preostalo povrće u tavi usitnite štapnim mikserom i dodajte mješavinu s kiselim vrhnjem. Dobro promiješajte, vratite meso, pospite svježim peršinom i poslužite toplo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.