Upali ste u svakodnevni Monday Blues? Promijenite to uz ovih sedam navika

0
Radiosarajevo.ba
Upali ste u svakodnevni Monday Blues? Promijenite to uz ovih sedam navika
Foto: Pixabay / Ilustracija

Izuzmemo li iz jednačine one koji istinski uživaju u tome što su ranoranioci, velikoj većini nas ostalih buđenje je vjerovatno najmrskiji dio dana, a naročito u zimskim mjesecima kada je vani hladno, kada se nerijetko moramo ustati i prije svitanja i kada nas od samog pogleda na vremenske neprilike prođe volja za životom.

Onaj ko je skovao onu da ono što se mora nije teško, očito nije imao pojma o čemu priča, ali sreća za sve nas koji smo primorani ustajati rano je da postoje načini da si buđenje olakšamo.

Od podizanja prirodne razine šećera s jabukom na početku dana do postavljanja alarma jednu minutu ranije svakog jutra, postoji puno toga što možemo učiniti da nam jutra budu podnošljivija te da, samim time, ostanemo ustrajniji u odluci da u novoj godini živimo zdravije i prisvojimo neke kvalitetnije navike.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Odlazak u krevet svaki dan u isto vrijeme

Brojni stručnjaci ističu koliko je važno uspostaviti redovan obrazac izlaganja svjetlu i mraku tokom zime kako bi naš tjelesni sat bio u pravilnom ritmu, a postoje dva laka načina da se to izvede.

Za početak, trebali bismo odlučiti kada ćemo odlaziti na spavanje i kada se buditi i tih se vremena pridržavati svakog dana u sedmici. Budući da nam je malo više odmora potrebno tokom zime, u redu je dopustiti si nešto više sati sna.

Je li rano buđenje dobro za vas? Istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate

Je li rano buđenje dobro za vas? Istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate

Uz to, prije spavanja bismo trebali izbjegavati upaljena svjetla i skrolanje po mobitelu kako bismo što lakše zaspali, dok je ujutro poželjno prigrliti svo svjetlo koje imamo na raspolaganju. Ustajemo li nakon što svane, pomoći će nam koja minuta stajanja uz prozor ili paljenje svjetla čim se probudimo. 

Ranija večera

Mučimo li se s buđenjem, trebali bismo malo više obratiti pozornost na svoje prehrambene navike, budući da pravilan ritam prehrane i uravnotežena prehrana pomažu u održavanju zdravlja našeg tijela, ali i postizanju kvalitetnijeg sna.

Poželjno je da između večere i doručka imamo maksimalno 12 sati, odnosno da doručkujemo sat vremena nakon buđenja i večeramo najmanje tri ili četiri sata prije odlaska na spavanje. Svi koji imaju problema sa spavanjem i buđenjem trebali bi smanjiti unos prerađene hrane, a povećati unos vlakana.

Jabuka za doručak

Jedna stara izreka kaže da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, i apsolutno postoji s razlogom.

Jedna jabuka sadrži oko 13 g prirodnog šećera, a što je optimalna količina koja će nam pružiti energizirajući učinak koji traje dulje od šoljice kafe. Prirodna glukoza iz jabuke se sporo probavlja, zbog čega se osjećamo budnije, a za razliku od kofeina, nema oscilacija niti pada energije nakon što se pojede pa je idealan (među)obrok za početak dana.

Lista nutricionista: Ovo je pet idealnih namirnica za doručak

Lista nutricionista: Ovo je pet idealnih namirnica za doručak

Hladnija spavaća soba

Koliko god voljeli ušuškati se u topli krevet dok je vani hladno, stručnjaci su složni da od visoke temperature u prostoriji u kojoj spavamo imamo više štete nego koristi.

Osim što pretopla prostorija može rezultirati nedostatkom energije nakon buđenja, ona je i jedna od najvećih prepreka obnavljajućem i kvalitetnom snu.

Još prije četiri godine jedna je studija zaključila da problemi sa spavanjem kontinuirano rastu jer su energetski učinkovite kuće noću pretople pa se preporučuje da noću smanjimo ili u potpunosti isključimo grijanje ili kupimo posteljinu s regulacijom temperature koja može rashladiti naše tijelo ako temperatura poraste previše i zagrijati nas ako nam bude prehladno.

Ukoliko ne živimo u jako bučnom ili zagađenom području, nije loše ni razmisliti o tome da spavamo s otvorenim prozorom.

Svjetiljka za buđenje

Niko ne voli šok koji nam priušti zvuk alarma, ali razbuđivanje je značajno lakše i bezbolnije ukoliko je popraćeno prirodnim svjetlom.

Budući da ga u zimskim mjesecima nema onoliko koliko bismo voljeli, dobra su ideja svjetiljke za buđenje odnosno svjetlosne budilice koje simuliraju izlazak sunca i time nam pomažu da naši hormoni za buđenje dosegnu svoju optimalnu razinu do trenutka kada se oglasi naš alarm.

'Blue Monday' savjeti: Kako novopečeni roditelji mogu pobijediti najdepresivniji dan u godini?

'Blue Monday' savjeti: Kako novopečeni roditelji mogu pobijediti najdepresivniji dan u godini?

Mnoge od ovih lampi također dolaze s tihim zvukovima koji nam pomažu da se probudimo, poput ptičjeg pjeva, kao i postavkama zalaska sunca koje pomažu da brže zaspemo i kvalitetno se odmorimo povećavajući razinu melatonina. 

Sretan plan za bolji dan

Mnogi su stručnjaci složni da je vrlo poticajno prije odlaska na spavanje isplanirati nešto za sutrašnji dan u čemu ćemo istinski uživati.

Ovaj je trik dovoljan da nas preplavi uzbuđenjem pa ćemo jedva čekati da ustanemo, budući da svijest o tome da je pred nama nešto što nas istinski raduje može povećati našu motivaciju i pomoći nam da se lakše probudimo. I da, to može biti bilo šta, od kafe s prijateljicom, odlaska u shopping do pripreme omiljenog doručka.

Ustajanje jednu minutu ranije

Postoji li vrijeme za koje imamo osjećaj da se najlakše budimo, ali bismo se ipak željeli buditi ranije od toga, odličan trik da to postignemo na najbezbolniji način je da se svakog jutra probudimo jednu minutu ranije sve dok ne stignemo do željenog vremena jer će se na taj način naše tijelo najlakše prilagoditi optimalnom vremenu buđenja.

Dakle, nakon 30 dana ćemo se puno bezbolnije buditi čak pola sata ranije nego inače. Svakako vrijedi isprobati, piše miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije