Zbog ovih jutarnjih navika izgledate puno starije: Naučite kako ih izbjeći

0
Radiosarajevo.ba
Zbog ovih jutarnjih navika izgledate puno starije: Naučite kako ih izbjeći
Foto: Pexels / Ilustracija

Već mala promjena u jutarnjoj rutini učinit će da izgledate svježije, mlađe i odmornije.

Starenje je prirodni proces i sve nas čeka, koliko god mi šutjeli o tome. Pojava sijedih rješava se kod frizera, ali bore se ne mogu spriječiti. Iako, brinete li o koži svog lica, možete smanjiti vidljivost bora i bez tretmana. Izbjegavajte ovih sedam navika kako ne biste izgledali starije nego što jeste.

Previše proizvoda na licu

Teško je odoljeti reklamama kojima nas bombardiraju sa svih strana, ali ne morate probati baš sve. A pogotovo ne odjednom. Koža tokom godina smanjuje proizvodnju masti, a sve nepravilnosti na licu tada postaju vidljivije. Kako ne bi ubrzavali proces starenja, predlaže se dubinsko pranje kože lica prije spavanja, a za jutarnju rutinu dovoljno je umiti se hladnom vodom. Ona, za razliku od tople, smanjuje natečenost i vraća koži sjaj.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Ne nanosite zaštitni serum

Osim lošeg utjecaja UV zraka i drugi zagađivači iz zraka nepovoljno utječu na našu kožu, a lice je najizloženije. Stručnjaci zato preporučuju nanošenje seruma s antioksidansima prije primera, a kao najkorisnije navode serume s vitaminom C i E, ferulinskom kiselinom, zelenim čajem ili likopenom.

Ne pijete dovoljno vode

Ujutro nikako ne zaboravite na vodu, pogotovo ako redovno pijete kafu. Nedovoljna hidratacija će kožu učiniti suhom, a samim time će i pokazatelji starosti postati vidljiviji.

Plastični hirurg otkrio tajnu: Ova anti-age navika pomoći će vam u borbi s borama

Plastični hirurg otkrio tajnu: Ova anti-age navika pomoći će vam u borbi s borama

Izbjegavanje vježbanja

Tjelovježba potiče mikrocirkulaciju lica i vlaži kožu kako biste izbjegli bljedolik izgled kože. U konačnici vježbanje usporava i stanično starenje kože.

Pretjerivanje s puderom

Debeli sloj pudera učinit će vas starijima jer će se uvući u pore i sitne linije te ih istaknuti. Nanesite manje pudera i to vlažnom spužvicom kako biste izbjegli suhoću te ravnomjernije nanijeli proizvod.

Zanemarivanje područja oko očiju

Upotreba kreme za područje oko očiju ujutro i navečer obavezna je jer je koža oko očiju najtanja i najosjetljivija. Tu se najprije stvaraju i prve bore.

Zaštita od sunca

Upotreba kreme za lice sa zaštitnim faktorom 30 ili više možda je i najvažnija. Neka vam ona postane dio svakodnevne rutine i nikako je nemojte preskakati. Bez obzira na to o kojem se godišnjem dobu radi te je li vani oblačno. UV zrake loše djeluju na kožu čak i tada, piše Ordinacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije