Imate neujednačen ten i muče vas pigmentacijske mrlje? Ovo je rješenje

0
Radiosarajevo.ba
Imate neujednačen ten i muče vas pigmentacijske mrlje? Ovo je rješenje
Foto: Pexels / Ilustracija / Njega lica

Neprijatelji našeg prirodnog tona kože, takozvane pigmentacijske anomalije zapravo su rezultat povećane proizvodnje melanina na određenom području kože.

Ova pojava se zove hiperpigmentacija, a za rješavanje ovog problema s kožom postoje razni načini, od jednostavne kozmetike, pa sve do medicinskih tretmana.

Jedno od najjednostavnijih rješenja je prirodni aktivni sastojak koji ima izbjeljujuća svojstva, kojeg na beauty sceni zovu i čudotvornim - kojična kiselina. No, što se krije iza ovog čudotvornog sastojka? Je li zaista učinkovita, i još važnije, da li je sigurna za naše zdravlje?

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Šta je kojična kiselina?

Kojična kiselina prirodno se dobiva iz određene vrste gljiva. Ona je i nusproizvod fermentacije nekih azijskih namirnica kao što su pasta od soje, soja-sosa i rižinog vina. Danas je možemo pronaći u našim kremama, losionima, serumima i drugim kozmetičkim proizvodima. Njena glavna uloga je smanjiti vidljivost pigmentacijskih mrlja ili smeđih mrlja zahvaljujući svojim izbjeljujućim svojstvima. No, to nije sve.

Koji je benefit kojične kiseline?

Glavna funkcija kojične kiseline je da pomaže pri izbjeljivanju kože, što može poboljšati tamnu pigmentaciju povezanu s određenim vrstama ožiljaka, post-upalnom hiperpigmentacijom koja se javlja nakon pojave recimo bubuljica, trudnoće, staračkih, ili mrlja nastalih od sunčevog zračenja.

Dermatolog otkriva: Ovo su jednostavni načini za uklanjanje podočnjaka

Dermatolog otkriva: Ovo su jednostavni načini za uklanjanje podočnjaka

Osim toga, kojična kiselina može pomoći u borbi protiv određenih bakterijskih infekcija, kao što su bakterije odgovorne za pojavu akni. Također, ova kiselina ima sposobnost borbe protiv gljivica koje uzrokuju kožne bolesti. Ukratko, ovaj aktivni sastojak može pomoći smanjiti upale na koži i ublažiti svrbež i crvenilo.

Koji su rizici?

Kao i za svaki sastojak, postoje rizici i određeni nuspojave. Jedan od najčešćih je kontaktni dermatitis, posebno ako imate osjetljivu kožu i koristite ga u koncentracijama većim od 1%. Može se pojaviti crvenilo, svrbež ili osip. U ozbiljnijim slučajevima, mogu se pojaviti bolovi i mjehuri. Stoga se ne preporučuje osobama koje pate od određenih kožnih bolesti ili alergija.

Osim toga, iako istraživanja nisu to dokazala, dugotrajna upotreba kojičnske kiseline može potencijalno povećati osjetljivost kože na sunce, piše Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije