Ovo ulje je odlično i za kožu: Stručnjaci objasnili zašto

0
Radiosarajevo.ba
Ovo ulje je odlično i za kožu: Stručnjaci objasnili zašto
Foto: Pexels / Ilustracija / Njega kože

Ricinusovo se ulje u osnovi sastoji od masnih kiselina, a one su dobre za hranjenje i hidrataciju suhe kože koja stari.

Stručnjaci ističu kako bi upravo ricinusovo ulje moglo biti korak koji nedostaje vašoj rutini njege kože u zimskim mjesecima. Kanali na YouTubeu prepavljeni su recenzijama koje svjedoče o moći ricinusovog ulja za kosu, a reklamira se kao čudotvorni sastojak koji pojačava sjaj i potiče rast kose, bilo na glavi, trepavicama ili u obrvama.

I dok se o djelovanju ricinusovog ulja na kosu mnogo govori, mnogo ga se manje spominje u kontekstu njege kože. Postavlja se pitanje trebamo li mazati kožu sastojkom koji je toliko bogat hranjivim tvarima?

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ricinusovo ulje je biljno ulje koje se dobija presovanjem sjemenki biljke ricinusovog ulja koja raste u tropskim klimatskim područjima. Prozirno ili blijedo žuto, ricinusovo je ulje mnogo gušće od ostalih ulja koja se obično koriste u kozmetičke i medicinske svrhe, poput kokosovog ili arganovog. No, s druge strane, ono je također i mnogo bogatije vitaminom E i masnim kiselinama, nego ostala biljna ulja.

Za razliku od ulja šipka ili argana, ricinusovo ulje obično je sporedan sastojak u formulama za njegu kože. Dakle, možda već i koristite proizvod s ricinusovim uljem, a da toga niste ni svjesni. Stručnjaci ističu kako je posebno dobro za njegu tanke kože na usnama pa se može pronaći u formulama mnogih ruževa i balzama za usne.

Njega lica: Šta kažu stručnjaci o kombiniranju retinola sa vitaminom C

Njega lica: Šta kažu stručnjaci o kombiniranju retinola sa vitaminom C

Inače, ricinusovo se ulje u osnovi sastoji od masnih kiselina, a one su dobre za hranjenje i hidrataciju suhe kože koja stari. Sadrži i trigliceride koji mogu pomoći koži da održi vlažnost. Uz to, djeluje i kao "humektant", što znači da zaustavlja isparavanje vlage, što je posebno korisno zimi kad se koža bori s problemima kao što su niske vanjske temperature i suhi zrak u zatvorenom prostoru zbog grijanja.

Iako su istraživanja o ricinusovom ulju prilično slaba, jedno je pokazalo kako ricinolna kiselina može djelovati i antimikrobno pa se smatra učinkovitim sastojkom u borbi protiv tamnih mrlja i nepravilnosti na koži lica.

Ilustracija / Ricinusovo ulje

Uz to što može djelovati i protuupalno, stručnjaci ističu da pomaže i otklanjanju natečenosti, za što ga je važno temeljito umasirati u kožu lica. Konačno, ricinusovo je ulje bogato antioksidansima koji pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih zagađenjem i UV zrakama.

S ricinusovim uljem treba biti oprezan, s obzirom na to da je gusto pa može začepiti pore. To je posebno važno za osobe s masnijom kožom pa s njegovim nanošenjem krenite postupno. Kao i kod svakog takvog proizvoda, sve zavisi od formulacije i količine. Ricinusovo se ulje treba koristiti u manjim dozama i umjereno, piše Diva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije