Njega lica: Šta kažu stručnjaci o kombiniranju retinola sa vitaminom C

0
Radiosarajevo.ba
Njega lica: Šta kažu stručnjaci o kombiniranju retinola sa vitaminom C
Radiosarajevo.ba / Njega lica

Vitamin C i retinol popularni su proizvodi za njegu kože, naročito kod onih koji žele smanjiti tamne mrlje i vidljivost bora.

Kroz razgovore, članke i na društvenim mrežama, sigurno ste uvidjeli prednosti svakog od njih. Ali osim pozitivnih učinaka, mnogi ljudi i dalje imaju važno pitanje: mogu li se retinol i vitamin C koristiti zajedno?

Byrdie je odgovor potražio kod vodećih dermatologa koji kažu kako ne postoji problem oko korištenja i retinola i vitamina C u rutini njege kože. Neki je dermatolozi nazivaju i "moćnom kombinacijom", pogotovo kad je u pitanju anti-age.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Međutim, ono na što biste trebali pripaziti je kada koristite vitamin C, a kada retinol.

Kako biste izbjegli potencijalni rizik od iritacije, dermatolozi ne preporučuju da ih koristite u istoj rutini, umjesto toga, vitamin C se preporučuje ujutro, a retinol navečer.

Prirodan izgled je u modi: Evo kako pravilno njegovati kožu

Prirodan izgled je u modi: Evo kako pravilno njegovati kožu

Neki dermatolozi kažu i kako bi proizvode u rutinu trebalo uvoditi jedan po jedan, odnosno dok se koža ne navikne i dok vidite da neće izazvati iritaciju. Korištenje retinola i vitamina C može rezultirati glatkom i svjetlijom kožom. Vitamin C podupire proizvodnju kolagena, a retinol obnavlja stanice kože i stimulira kolagen. Oba sastojka smanjuju pigmentaciju

Ako dva moćna sastojka odlučite koristiti u rutini njege kože, iritacija je najčešća nuspojava s kojom se možete susresti, posebno ako ne razdvojite u dvije rutine, što je preporuka dermatologa, nego ih nanosite u slojevima.

Dermatolozi su istaknuli kako proizvodi s vitaminom C mogu jako varirati u kvaliteti pa je bitno dobro proučiti i istražiti proizvod, a ne kupiti prvi na kojeg naiđete prilikom 'skrolanja' na društvenim mrežama. Kažu kako je riječ o proizvodu u kojeg vrijedi uložiti, a osjetljivoj koži savjetuju vitamin C s nižim postotkom, između 5 i 10 posto.

@dr.tomassian

Reply to @ellnblm vitamin C and retinol in your routine!

♬ original sound - Dr. Chris Tomassian

Zaključak je da retinol i vitamin C možete koristiti u rutini njege kože, ali da ih bolje razdvojiti, odnosno ne koristiti ih u isto vrijeme, želite li izbjeći iritaciju kože. Razmislite o nanošenju retinola navečer i vitamina C ujutro. Oba sastojka mogu pomoći u 'pomlađivanju' kože tako da joj poboljšaju teksturu i ten, smanjuju sitne bore, posvjetljuju tamne mrlje i koži pruže sjaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije