Dermatolozi upozoravaju: Zašto nikad ne biste trebali zaspati sa šminkom?

0
Radiosarajevo.ba
Dermatolozi upozoravaju: Zašto nikad ne biste trebali zaspati sa šminkom?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kada je riječ o skidanju šminke, jednostavno nema izgovora - riječ je o neophodnom beauty ritualu prije spavanja.

Nakon napornog dana na poslu ili super izlaska, najmanje nam se da skinuti šminku s lica, no to je dio beauty rutine koji se ni pod razno ne smije preskočiti, ako želimo imati zdravu, lijepu i njegovanu kožu. Iako se na prvu možda čini da je najveći problem taj što ćemo šminkom uprljati posteljinu, posljedice ipak mogu biti puno gore, a bit će vidljive upravo na našem licu.

Neskidanje šminke s lica može dovesti do začepljenja pora, a dermatolozi kažu kako je to put do bubuljica na licu, pojave akni, isušene kože i iritacije. Naime, dok spavamo, koža koristi to vrijeme kako bi se oporavila od različitih stresova i utjecaja koje doživljava tokom dana.

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Ako na licu ostane sloj šminke, stvara se barijera koja remeti prirodnu eksfolijaciju kože i proces obnavljanja. Kad se čestice šminke spoje s onečišćenjem okoline, smanjuje se količina proizvodnje kolagena, što može dovesti do pojave sitnih linija i prijevremenih znakova starenja, tvrde dermatolozi.

Spavanje sa šminkom može oštetiti najosjetljiviji dio lica, područje oko očiju. Naime, može doći do infekcije, crvenila i oštećenja rožnice zbog čestica šminke koje dolaze u kontakt s površinom oka. Budući da je područje oko očiju izrazito osjetljivo, nužno je skinuti maskaru, tuš za oči i sjene te biti siguran da na očima nema ostataka sitnih čestica šminke.

Imate neujednačen ten i muče vas pigmentacijske mrlje? Ovo je rješenje

Imate neujednačen ten i muče vas pigmentacijske mrlje? Ovo je rješenje

Nakon skidanja šminke, lice treba umiti čistačem lica jer je to jedini način da budemo sigurni da smo skinuli šminku. Za one s masnijom kožom, dermatolozi preporučuju pjenu za skidanje šminke i vlažne maramice, dok je za osobe s osjetljivom kožom bolji izbor gel za čišćenje lica, piše Diva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije