'Blue Monday' savjeti: Kako novopečeni roditelji mogu pobijediti najdepresivniji dan u godini?

0
Radiosarajevo.ba
'Blue Monday' savjeti: Kako novopečeni roditelji mogu pobijediti najdepresivniji dan u godini?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Da, januar je pomalo drugačiji od ostalih mjeseci. Dolazi taman nakon decembra, u kojem smo iz sebe izvukli koliko god smo osmijeha mogli, koliko god smo novaca mogli, a ponekad i suza koliko god smo mogli.

Sve one lampice, svi oni ljudi, sav onaj sjaj i emocije, ma kakve one bile, jednostavno nas potpuno iscrpe, iscijede. I rekli bismo da ima logike u tom da je januar nekako malo tužniji, malo manje veseo ili malo manje vedar od drugih mjeseci.

E, pa kad svemu tome dodate i neispavanost novopečenih roditelja, koja je neizbježna, kao i sve druge emocije koje ih stižu sa svih strana – one dobre, one manje dobre, ali sve redom snažne… onda znaš da na njih taj Blue Monday, Plavi ponedjeljak ili najdepresivniji dan u godini, kako god ga zvali, utječe još malo više.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

No, može se i protiv toga! I to prvenstveno tako da se pobrinemo za sebe. Dr. Harvey Karp, autor knjige Najsretnija beba u kvartu, ponudio je svoje savjete za novopečene roditelje za ovaj dan, ali i cijeli mjesec.

Odvojite 30 minuta za sebe

Kad ovo kažeš zaposlenom roditelju, to zvuči nekad čak kao šala. Nije lako izvesti to u praksi, ali svi trebamo odmor - pogotovo kada je iza nas, ma koliko bio ispunjen veseljem, zapravo naporan period druženja s porodicom i prijateljima.

Ako je jedan od roditelja još uvijek na roditeljskom odmoru, malo je lakše, iako… No, ako oboje radite, pokušajte sad pronaći koji zajednički slobodan dan. Podijelite dužnosti i osmislite rutinu koja će biti nježna prema svačijim potrebama, čak i ako to znači tražiti pomoć od prijatelja i porodice ili koristiti čuvanje djece s vremena na vrijeme.

Narodna vjerovanja na osnovu kojih se predviđao spol bebe: Istina ili mitovi?

Narodna vjerovanja na osnovu kojih se predviđao spol bebe: Istina ili mitovi?

Nemojte zanemariti važnost vašeg sna

Razumijemo. Kao roditelj male bebe jedva da imate vremena za disanje, a pogotovo za normalan san. Naročito tokom praznika, može se činiti prilično nemoguće naspavati se. No, san je ključan za vaše zdravlje. Nedostatak sna može naštetiti svakom, može potaknuti dodatni stres, oslabiti imuni sistem i izazvati ozbiljne posljedice. Pronađite vremena za san. Obavezno.

Budite dobri prema sebi

Čak i roditelji za koje se čini da imaju sve pod kontrolom imaju svoje trenutke "Šta ja radim?!". Ako se osjećate preopterećeno, pokušajte se povezati s drugim roditeljima. Uskoro ćete saznati da niste sami, niti jedan roditelj nema sve i ne može sve. Pokušajte biti jedno drugom podrška kao što biste bili svojoj najboljoj prijateljici/prijatelju.

Na kraju, svi mi samo pokušavamo dati sve od sebe za našu djecu. Prirodno je da novopečeni roditelji misle da trebaju neprestano biti - sretni. Mnogi kažu da osjećaj ljutnje, brige ili tuge kod njih može izazvati osjećaj krivice, svi to znamo. Ali umjesto da se povučete svako u svoj kraj, ovo je upravo vrijeme kada je bitno povjeriti se svom partneru ili prijateljima od povjerenja. Izgovaranje osjećaja naglas pomaže razjasniti ih. Ne plašite se napraviti to. Jer je za vaše zdravlje.

I na kraju – zagrlite bebu, zagrlite partnera/partnericu i sve će biti barem malo lakše, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije