Narodna vjerovanja na osnovu kojih se predviđao spol bebe: Istina ili mitovi?

0
Radiosarajevo.ba
Narodna vjerovanja na osnovu kojih se predviđao spol bebe: Istina ili mitovi?
FOTO: Pixabay / Trudnica

Mnoge priče i narodna vjerovanja tvrde da je predviđanje spola bebe moguće samo na osnovnu simptoma jutarnje mučnine, žgaravice ili nivoa krvnog pritiska.

Međutim, hajde da zajedno pogledamo u šta su vjerovale naše bake, a šta kaže nauka.

1. Žudnja za slanim ili slatkim

Zloglasna banda džeparoški: U Španiji uhapšeno 20 žena iz BiH

Zloglasna banda džeparoški: U Španiji uhapšeno 20 žena iz BiH

Mit:

Narodna vjerovanja tvrde da žene koje nose djevojčicu imaju potrebu za slatkišima poput čokolade, pecivima, sokovima i voćem, dok one koje nose dječaka žele slanu hranu poput mesa, sira i drugih oblika proteina.

Realnost:

Žudnja za hranom može biti povezana sa hormonalnim skokovima ili promjenama u načinu na koji tijelo apsorbuje hranljive materije tokom trudnoće.

2. Gorušica i jutarnja mučnina

Mit:

Stalna ili intenzivnija žgaravica je znak da ćete roditi djevojčicu - i to djevojčicu sa bujnom kosom! A ako imate odsustvo ovog simptoma, očekujete dječaka.

Trudnoća: Sve šta trebate znati o amnionskoj tekućini

Trudnoća: Sve šta trebate znati o amnionskoj tekućini

Realnost:

Hormoni podstiču vaše tijelo da uspori varenje i bolje apsorbuje hranljive materije. Osim toga, pritisak rastuće materice na stomak takođe izaziva žgaravicu.

Mit:

Ako patite od mnogo jutarnjih mučnina i osjećate se loše, imaćete djevojčicu. U suprotnom je u pitanju dječak.

Realnost:

Ova priča zapravo ima neke temelje u medicini. Nekoliko studija je pokazalo povezanost između teške jutarnje mučnine, nazvane hiperemesis gravidarum (HG) i veće vjerovatnoće da se rodi devojčica. Medicinski stručnjaci nisu utvrdili tačan uzrok jutarnje mučnine, ali mnogi ga povezuju sa višim nivoim hCG-a (humanog horionskog gonadotropina) i estrogena.

3. Kosa, nokti i akne

Mit:

Ako primijetite da su vam kosa i nokti lomljivi, suhi i tanki - zdravo, djevojčice! Ako vam kosa, koža i nokti sijaju - zdravo, dječače!

Šest trikova koji olakšavaju život trudnicama

Šest trikova koji olakšavaju život trudnicama

Realnost:

Ako doživljavate taj "trudnički sjaj", možete zahvaliti svojim hormonima i povećanom protoku krvi. Kao rezultat, vaša koža izgleda punije i glatkije, a kosa je sjajnija i jača.

Mit:

Dakle, ako imate masnu kožu dok ste trudni, da li je to dječak ili djevojčica? Bubuljice su znak djevojčice, dok je čista koža predikcija za dječaka.

Realnost:

Više hormona tokom trudnoće znači više proizvodnje sebuma, a sebum je ulje u koži koje je povezano sa aknama. Dakle, hormoni mogu izazvati dodatne bubuljice na licu tokom trudnoće, bez obzira na to da li nosite dječaka ili djevojčicu.

4. Položaj bebe

Vjerovatno najpoznatija priča "starih žena" za predviđanje pola je ona zasnovana na tome kako nosite svoju bebu.

Mit:

Ako nosite visoko, to je znak da imate djevojčicu. A ako nosite niže, bliže karličnoj kosti, to je mali dječak.

Ilustracija
Pixabay: Ilustracija

Realnost:

Položaj vaše bebe je povezan sa veličinom i položajem vaše materice. U ranoj trudnoći, vaša materica će biti niže u stomaku; kako materica počne da se širi, ona će se penjati više i ići ka naprijed.

5. Promjene u stopalima i veličina grudi

Mit:

Ako vam stopala ne otiču u pitanju je djevojčica, a ako ste naduveni toliko da vam treba novi broj obuće u pitanju je dječak.

Realnost:

Naučnici otkrili uzrok mučnina u trudnoći: Postoji li način da se trudnicama olakša?

Naučnici otkrili uzrok mučnina u trudnoći: Postoji li način da se trudnicama olakša?

Otok je veoma čest u trudnoći i može se pojaviti u gležnjevima, nogama i stopalima, a uzrokovan je dodatnom tečnošću i pritiskom rastuće materice.

Mit:

Pixabay:

Ako vam grudi postanu punije, ali ostanu proporcionalne vašem obliku tijela, to je devojčica. A ako vaše grudi postanu veoma velike i teške, posebno za vaš oblik tijela, u pitanju je dječak.

Realnost:

Grudi rastu i mijenjaju se tokom trudnoće. U početku, hormoni poput estrogena i progesterona će uzrokovati rast vaših grudi, a kasnije će nastaviti da se mijenjaju kako počnete da proizvodite mlijeko, prenosi Ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije