Šest trikova koji olakšavaju život trudnicama

0
Radiosarajevo.ba
Šest trikova koji olakšavaju život trudnicama
Foto: Unsplash / Ilustracija

Budućim mamama koje stvaraju novi život u sebi treba se sve podrediti dok su u 'drugom stanju'.

Bez obzira radi li se o prvoj ili trećoj trudnoći, trudnoća nije jednostavna. Ali postoje neke sitnice koje ne zahtijevaju puno vremena i truda da bi se budućoj mami olakšao period trudnoće.

Ovo su trikovi koji ublažavaju trudničke nevolje.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Držite grickalice na noćnom ormariću

Svaka buduća mama vjerovatno se može nasmijati izrazu 'jutarnja mučnina', jer u stvarnosti mučnina može doći u bilo koje doba dana ili noći. Razlog zašto se zove jutarnjom je taj što se mučnina obično javlja na prazan želudac.

Kako biste izbjegli ovaj neugodan osjećaj, na noćnom ormariću imajte uvijek spremne naprimjer krekere da ih možete prizalogajiti ujutro prije nego što ustanete iz kreveta.

Naučnici otkrili uzrok mučnina u trudnoći: Postoji li način da se trudnicama olakša?

Naučnici otkrili uzrok mučnina u trudnoći: Postoji li način da se trudnicama olakša?

Budite kreativni

Iako vam jastuk za trudnoću vjerovatno neće trebati u prvom tromjesečju, velike su šanse da će vam ipak zatrebati u skorom periodu. Rastući trbuh opterećuje kičmu i zglobove, a trudnički jastuk može vam pružiti potporu ispod stomaka i između nogu.

Ali ako ne želite trošiti puno novca na posebno dizajnirani jastuk koji ćete koristiti samo nekoliko mjeseci, razmislite o korištenju nekih predmeta koje već imate, poput običnog jastuka ili koluta za bazen na napuhivanje.

Med i mlijeko za žgaravicu

Žgaravica se češće javlja u trudnoći. Tijelo prolazi kroz mnoge promjene, a promjena u hormonima i debljanje mogu dovesti do žgaravice. Kako biste brzo ublažili ove neugodne simptome, pomiješajte kašiku meda s toplim mlijekom i popijte.

Sportski grudnjaci umjesto trudničkih

U trudnoći, oblik tijela se mijenja i velike su šanse da se nećete osjećati ugodno noseći svoj stari grudnjak. Ali umjesto da kupujete skupe grudnjake za trudnice, uložite u dobar sportski grudnjak koji možete koristiti nakon što rodite.

Pobrinite se da odaberete grudnjak koji pruža dovoljnu potporu grudima koje rastu i odlučite se za lagane tkanine koje upijaju znoj i koje će sakriti curenje kolostruma koje biste mogli iskusiti tokom trudnoće.

Znate li što je kolestaza? Ovi simptomi u trudnoći su alarm za hitan odlazak ljekaru

Znate li što je kolestaza? Ovi simptomi u trudnoći su alarm za hitan odlazak ljekaru

Bananama protiv grčeva

Mnoge trudnice osjećaju iznenadnu, oštru bol u stopalima koja se obično događa noću.

Kako biste se riješili ovog neugodnog osjećaja, dodajte malo banane u svoju ishranu. Osim što su savršeno zdrav međuobrok, banane su prepune kalija, magnezija i kalcija, esencijalnih nutrijenata koji mogu pomoći u ublažavanju grčeva u mišićima.

Boca vode uvijek pri ruci

Održavanje hidratacije apsolutno ključno je za cjelokupno zdravlje i dobrobit, ali je posebno važno tokom trudnoće. Voda pospješuje probavu i pomaže u stvaranju amnionske tečnosti oko fetusa, a ljekari preporučuju budućim majkama da piju od 8 do 12 čaša dnevno.

Ako stalno zaboravljate piti vodu, uložite u bocu za višekratnu upotrebu s podsjetnicima koji će privući vašu pozornost i motivirati vas da pijete više vode, piše Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije