Lijek koji trebaju brojne trudnice: U sarajevskim domovima zdravlja ponovo nestašica Clexanea

0
Radiosarajevo.ba
Lijek koji trebaju brojne trudnice: U sarajevskim domovima zdravlja ponovo nestašica Clexanea
Foto: Pixabay / Enoxaparin (Clexan)

U Javnoj Ustanovi Dom Zdravlja Kantona Sarajevo došlo je do nestašica lijeka Enoxaparin (Clexan).

Injekcije Clexanea se izdaju na recept, a najčešće ih koriste trudnice kojim je dijagnosticirana trombofilija, ali i porodilje koje ih kao terapiju moraju uzimati nakon carskog reza.

Iz JUDZKS navode kako su oni samo posrednik izdavanja lijeka Enoxaparin (Clexan). Zavod zdravstvenog osiguranja KS je zadužen za nabavku i odobravanje ampularne liste lijekova gdje spada i Clexan.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Ministarstvo zdravstva KS je u sklopu svojih ingerencija odobrilo, što je i objavljeno u Službenim novinama KS, da se lijek Enoxaparin može izdavati pacijentima na osnovu elektronskog recepta ovlaštenog propisivača u ugovornim apotekama. Obzirom da navedeni način rada još nije zaživio, što je obećano iz ZZO KS da će biti u vrlo kratkom roku, svi pacijenti koji imaju indikaciju mogu da samostalno nabave lijek, te će Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundirati ta sredstva.

"Na osnovu potreba za lijekom Enoxaparin (Clexan), koje je iskazala Ustanova prema ZZO KS, Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo za mjesec novembar 2023. godine nije isporučena tražena doza pomenutog lijeka", kazali su iz Doma zdravlja KS.

Lažni ljekarski recepti pod istragom u Sarajevu

Lažni ljekarski recepti pod istragom u Sarajevu

Također, naglasili su da lista ampularnih lijekova koju sastavlja Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije revidirana od 2003. godine, a u međuvremenu je došlo do enormnog rasta cijena. S tim u vezi, JUDZKS svakodnevno ulazi u problematiku radi nedovoljne količine ampularnih lijekova koje dobija od strane apoteka, gdje iste imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS.

JUDZKS je uputila urgentan dopis prema ZZO KS kao i prema resornom ministarstvu kako bi hitno riješili problematiku vezanu za ampularnu listu lijekova kako krajnji korisnici ne bi ostali uskraćeni po pitanju istih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije