Naučnici otkrili uzrok mučnina u trudnoći: Postoji li način da se trudnicama olakša?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili uzrok mučnina u trudnoći: Postoji li način da se trudnicama olakša?
Foto: Family Doctor / Ilustracija

Zajedničko istraživanje koje je predvodio profesor Sir Stephen O'Rahilly pokazalo je zašto mnoge žene teško podnose mučninu i povraćanje tokom trudnoće - i zašto neke žene, uključujući vojvotkinju od Cambridgea, postanu toliko bolesne da moraju biti primljene u bolnicu.

Krivac je hormon proizveden od strane fetusa: "Dijete u maternici stvara hormon u količini na koju majka nije navikla. Što je osjetljivija na taj hormon, to će biti bolesnija", objasnili su.
 
Hormon koji stvara fetus mogao bi biti uzrok mučnina i povraćanja od kojih pati velik broj žena za vrijeme trudnoće, što je veliko otkriće koje bi moglo utrti put razvoju djelotvornih metoda liječenja.

Sedam od deset trudnoća uglavnom prate mučnine i povraćanja. Kod nekih žena - između jedne i tri trudnoće od 100 - ti simptomi mogu biti ozbiljni, ugrožavajući čak i život fetusa i majke, koja mora primiti infuziju da ne bi došlo do dehidracije. To se naziva trudnička hipermerza i najčešći je razlog hospitalizacije žena u prva tri mjeseca trudnoće.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Kate Middleton, supruga princa Williama, na primjer, patila je od toga u sve tri trudnoće.

Znate li što je kolestaza? Ovi simptomi u trudnoći su alarm za hitan odlazak ljekaru

Znate li što je kolestaza? Ovi simptomi u trudnoći su alarm za hitan odlazak ljekaru

Po rezultatima istraživanja u kojem su surađivali Naučnici s Cambridgea, iz Škotske, SAD-a i Šri Lanke, mučnine i povraćanja - ozbiljna ili ne - posljedica su hormona koji stvara fetus - proteina koji se zove GDF15.

Istraživači su analizirali podatke žena uključenih u nekoliko studija, koje su pokrile tri različite bolnice. Koristili su kombinaciju pristupa, uključujući ljudsku genetiku, nove načine mjerenja hormona u krvi trudnica i studije na genetici miševa.

Naučnici su dokazali da je ozbiljnost tog problema povezana s količinom GDF15 koji stvara fetusni dio placente i koji završi u krvotoku, te s osjetljivosti na taj hormon. Otkrili su da neke žene imaju genski veći rizik, što je povezano sa slabijom razinom hormona u krvi i tkivima izvan ploda.

Isto tako, žene koje imaju nasljednu bolest krvi, beta talasemiju, zbog čega imaju prirodno jako visoke razine GDF15 prije trudnoće, imaju malo ili nimalo mučnina.

Većina žena koje ostanu trudne će doživjeti mučninu i povraćanje u nekom trenutku, i iako ovo nije prijatno, kod nekih žena može biti mnogo gore - toliko da će zahtijevati tretman i čak hospitalizaciju.

Sada znamo zašto. "Beba koja raste u maternici proizvodi hormon na nivoima na koje majka nije navikla. Što je majka osjetljivija na ovaj hormon, to će se lošije osjećati. Znanje o tome daje nam naznaku kako to možemo spriječiti. Također nas čini sigurnijim da će sprečavanje GDF15 da pristupi svojem visoko specifičnom receptoru u majčinom mozgu na kraju biti osnova za efikasan i siguran način liječenja ovog poremećaja", poručio je Stephen O’Rahilly.

Miševi u istraživanju izloženi akutnim, visokim nivoima GDF15 pokazali su znakove gubitka apetita, što sugerira da su doživljavali mučninu, ali miševi tretirani dugotrajnom formom GDF15 nisu pokazivali slično ponašanje kada su bili izloženi akutnim nivoima hormona.

Naučnici vjeruju da izgradnja tolerancije žene na ovaj hormon prije trudnoće može biti ključ za sprečavanje mučnine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije