U trudnoći je disala otežano, doktorova dijagnoza je bacila u očaj, a kćerkica joj je spasila život

0
Radiosarajevo.ba
U trudnoći je disala otežano, doktorova dijagnoza je bacila u očaj, a kćerkica joj je spasila život
Foto: Jam Press / Zoe sa porodicom

U trudnoći je počela otežano disati, svi su joj govorili da je to normalno, a onda je dijagnoza doktora bacila u očaj.

Zoe Plastiras bila je trudna 32 sedmcie kada su doktori pronašli tumor od 12 cm veličine grejpa koji je rastao uz njeno srce.

Ovoj mladoj kozmetičarki dijagnostifikovan je drugi stadij non-Hodgkinovog limfoma prošle godine 23. decembra, nakon što je dva mjeseca ranije rodila kćerku Ofeliju.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Zoe otkriva da je iskusila samo dva manja simptoma - otežano disanje i kašalj u ležećem položaju - i da nije imala porodičnu historiju raka. Novopečena mama vjeruje da joj je Ophelia "spasila život" jer da nije bila trudna, doktori možda ne bi otkrili tumor tako rano.

"Jednog sam dana slučajno osjetila da ne mogu disati i mislila sam da je to čudno jer nikada nisam imala zdravstvenih problema. Svi su mi govorili da je to samo zato što sam trudna, ali sam ipak otišla ravno u bolnicu", rekla je Zoe.

Muškarac koji je nasmijao društvene mreže: Jedan dan je bio trudnica, evo kako je to izgledalo

Muškarac koji je nasmijao društvene mreže: Jedan dan je bio trudnica, evo kako je to izgledalo

Snimka je 10. oktobra otkrila golemu masu koja raste u njenim prsima, što je zabrinulo.

"Bila sam jako zabrinuta, ali budući da sam bila trudna, doktori su mogli napraviti samo ograničen broj testova kako bi provjerili što nije u redu", dodala je.

Napravila je rendgensko snimanje prsnog koša, krvne pretrage, ali rak se nije mogao utvrditi bez biopsije. Doktori su pregledali i njeno srce te su htjeli izbjeći opširnije liječenje dok je još trudna. Konačno, rodila je prirodnim tokom u 37. sedmici, pri čemu je imala hitan carski rez.

Nakon Ofelijinog rođenja simptomi su se pogoršali. Izgubila je 13-ak kilograma u jednoj sedmici i koža je užasno svrbila. Doktori su također razmatrali otvorenu operaciju prsnog koša kako bi uklonili kvržicu koja je "prestravila" Zoe.

"Bila je to tako velika operacija i značila je da neću moći pokupiti svoju kćerku tri mjeseca", rekla je. "I imala bih ožiljak od vrata do prsa. Nisam htjela ići tim putem."

Kutija za bebe: Pogledajte šta u Škotskoj od vlade dobijaju roditelji novorođenčadi

Kutija za bebe: Pogledajte šta u Škotskoj od vlade dobijaju roditelji novorođenčadi

Zoe je imala dvije biopsije iglom, koje su obje bile neuspješne, a zatim je 19. decembra primljena u bolnicu na hiruršku biopsiju prije nego što joj je dijagnoza postavljena nekoliko dana kasnije. Kako je masa bila kancerogena, doktori su odbacili ideju otvorene operacije prsnog koša i umjesto toga odlučili se za hemoterapiju.

Tumor je bio vrećica puna tekućine, zbog čega početni testovi biopsije nisu uspjeli. "Nisam odgovarala opisu za pacijenta s limfomom pa liječnici nisu očekivali da se radi o raku", rekla je.

Prije šokantne dijagnoze život je bio savršen za mladi par koji je svoju kuću kupio kada je Zoe imala 21 godinu i planirala zasnovati obitelj. "Bila sam potpuno šokirana. Rak mi nije pao na pamet, nije bilo šanse. Bio je to pravi preokret jer je cijeli moj život stavio u perspektivu", rekla je Zoe. "Kad su nam javili vijest, Joe i ja smo otišli kući i isplakali se."

Pogledajte ovaj snimak: Trudnica kaže da je istrenirala psa da mužu prenosi njene želje i potrebe?

Pogledajte ovaj snimak: Trudnica kaže da je istrenirala psa da mužu prenosi njene želje i potrebe?

Zoe je započela s hemoterapijom od 17. januara do 28. marta. Srećom nije osjetila nikakve "drastične" simptome osim gubitka kose, a liječenje je opisala kao "brutalno". Tumor se smanjio s 12 na 3 centimetara, ali je još uvijek bila otkrivena aktivnost raka u maloj preostaloj masi. Zbog toga je imala 18 ciklusa radioterapije. Zatim je morala čekati tri mjeseca na PET pretragu 17. oktobra. Sada čeka rezultate posljednjeg skeniranja kako bi vidjela je li rak ostao, piše Daily Mail.

Zoe je također objasnila prikladno značenje Ofelijinog imena.

"Ime smo odabrali prije nego što sam bila trudna i ono zapravo znači pomagati i pomagati", rekla je. "U početku nisam previše razmišljao o tome, ali onda je njeno ime imalo toliko smisla jer je upravo to učinila za mene. Stvarno mi je spasila život. Da nije bilo trudnoće koja gura moje organe okolo, doktori možda ne bi pronašli masu tako rano".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije