Trudnoća: Sve šta trebate znati o amnionskoj tekućini

0
Radiosarajevo.ba
Trudnoća: Sve šta trebate znati o amnionskoj tekućini
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Amnionska tekućina - tekućina koja okružuje fetus tokom trudnoće, bitan je dio doma maternice vašeg nerođenog djeteta. Tvar slična vodi podupire fetus i štiti ga.

Pomaže regulirati vitalne funkcije nerođene bebe, uglavnom temperaturu, a amnionska vrećica osigurava bitna antitijela i hranu. Prema jednoj studiji, amnionska tekućina osigurava od 10% do 14% prehrambenih potreba fetusa.

Amnionska tekućina čini i druge stvari. Pomaže u razvoju pluća, razvoju mišića i pomaže u probavi. Štiti pupčanu vrpcu od stiskanja što, zauzvrat, održava nerođenu bebu dobro zbrinutom, a amnionska tekućina rastućem djetetu daje i prostor za kretanje - što omogućuje pravilan rast kostiju.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Koje je boje amnionska tekućina?

Amnionska tekućina obično je bistra tekućina, ali može imati nekoliko različitih nijansi boje, ovisno o tome što se događa s djetetom.

Ponekad je crveno ako je pomiješano s krvlju. Ponekad je žućkaste nijanse, a povremeno može biti zelenkasto ili smeđe. To se događa ako i kada je vaše nerođeno dijete izbacilo mekonij u maternici, tj. imalo je stolicu.

Šest trikova koji olakšavaju život trudnicama

Šest trikova koji olakšavaju život trudnicama

Koliko amnionske tekućine trebate imati tokom trudnoće?

Tokom trudnoće liječnik će ultrazvukom pratiti razinu amnionske tekućine. Previše amnionske tekućine je stanje koje se naziva polihidramnij, a premalo oligohidramnij.

Iako tačan uzrok ovih stanja nije uvijek poznat, postoji nekoliko čimbenika koji mogu pridonijeti:

  • stanja poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa
  • određeni lijekovi
  • trudnoća se nastavlja dva tjedna nakon termina
  • problemi sa zdravljem fetusa, uključujući probleme s gutanjem, zatajenje srca i/ili infekciju 

Iako ova stanja mogu biti razlog za zabrinutost, ne bojte se. Vaš liječnik će redovito provjeravati razinu amnionske tekućine kako bi osigurao da je sve u redu i da ste i vi i nerođeno dijete sigurni, prenosi Parents.

Trudnički stomak
Foto: Pixabay.com: Trudnički stomak

Je li premalo amnionske tekućine razlog za zabrinutost?

Premalo amnionske tekućine može biti razlog za zabrinutost. Ne samo da je amnionska tekućina jastuk za dijete i važan dio za dobivanje hranjivih tvari, već premalo tekućine može imati negativan utjecaj na pupkovinu. Ako je razina tekućine preniska, pupčana vrpca se može stisnuti, prekidajući najvažniji način na koji beba prima kisik i hranjive tvari.

Dobra vijest je da, ako vas to brine, postoje različiti načini za povećanje razine amnionske tekućine. Neki uključuju medicinske intervencije koje bi izvršio doktor, ali postoje i druge stvari koje možete učiniti kod kuće, poput pijenja više vode i/ili odmora.

Muškarci šokirani otkrićem ginekologinje: 'Zaboga, nisam to očekivao. Svaka čast ženama'

Muškarci šokirani otkrićem ginekologinje: 'Zaboga, nisam to očekivao. Svaka čast ženama'

Šta se događa ako vam iscuri amnionska tekućina?

Bez obzira na to u kojoj ste fazi trudnoće, čini se da u jednom ili drugom trenutku iz različitih dijelova vašeg tijela curi. Ali što se događa ako vam iscuri amnionska tekućina - i kako ćete znati je li ono što curi amnionska tekućina ili mjehur jednostavno nije tako jak kao što je bio?

Idite u kupaonicu i potpuno ispraznite mjehur. Nakon toga stavite blazinicu i ostavite da djeluje neko vrijeme (oko 30 minuta do sat vremena). Urin će vjerojatno biti žući u usporedbi s amnionskom tekućinom koja će biti prozirna.

Ako ste zabrinuti zbog curenja amnionske tekućine, obratite se doktoru. Oni će odrediti sljedeće korake kako biste vi i beba bili sigurni i zdravi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije