Stanite u kraj 'kreativnom' haosu: 9 jednostavnih navika uz koje ćete se riješiti nereda u kući

0
Radiosarajevo.ba
Stanite u kraj 'kreativnom' haosu: 9 jednostavnih navika uz koje ćete se riješiti nereda u kući
Foto: Pexels / Nered u sobi

Organiziranje predmeta na osnovu njihove učestalosti korištenja, veličine i kategorije ne samo da optimizira prostor, već i olakšava lociranje predmeta, čime se smanjuje nered u domu.

Uključivanje jednostavnih praksi u svakodnevnu rutinu značajno doprinosi organiziranijoj kućnoj okolini - bez nereda. S vremenom, ti mali, ustrajni napori mogu postati automatski i pomoći u stvaranju mirnog i dobro uređenog životnog prostora.

Kratko čišćenje i organiziranje mogu učinkovito spriječiti gomilanje nereda i ublažiti teret pospremanja. Usvajanjem nekih od ovih navika koje preporučuju stručnjaci, možete imati uredan dom.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

"Ustrajnost je ključna", objašnjava Keely Smith, dizajnerica interijera. Iako velike sesije čišćenja imaju svoje vrijeme i mjesto, sprječavanje nereda iz dana u dan kroz male navike poput ovih ima dugoročno veći učinak.

Odredite mjesto za sve

"Odlična je navika odrediti određena područja za različite aktivnosti ili stavke u vašem umu, npr. posao, hobiji, opuštanje, i držati ih odvojenima", kaže stručnjak Stefan Bucur. Ovo pomaže u sprječavanju širenja nereda između soba i po cijeloj kući. Imati određeno mjesto ili skladišni prostor za različite kategorije predmeta u domu olakšava organizaciju. Kada sve ima svoje mjesto, lakše je pospremiti stvari i pronaći ih kada zatrebaju.

Deset toksičnih tipova prijatelja koje trebate izbaciti iz života

Deset toksičnih tipova prijatelja koje trebate izbaciti iz života

Dobro je jasno označiti kante, košare i police kako biste spriječili nasumično gomilanje predmeta na mjestima gdje im nije mjesto.

"Stavite predmete u sobu u kojoj će se koristiti", predlaže Eileen Roth, stručnjakinja za organiziranje. Postoje neke iznimke. Možda imate ormare u hodniku koji su dobri za držanje dodatnog kancelarijskog materijala ili papira za omotavanje, ali, u cjelini, pokušajte ono što obično koristite u toj prostoriji držati pohranjeno unutar te sobe. 

Pravilo 'jedan unutra, jedan van'

Jedna od najboljih navika da dom bude čist i uredan je prakticiranje pravila 'jedan unutra, jedan van', kaže Stefan Bucur.

"Kad god donesete novi predmet u dom, držite se pravila da se riješite drugog. Ova praksa pomaže u održavanju ravnoteže i izbjegavanju gomilanja nepotrebnih predmeta", objašnjava Bucur.

Pospremite, ne odlažite

"Vraćanje predmeta na njihovo mjesto, kada završite s njima, uvelike doprinosi smanjenju nereda za pospremanje", kaže Brenda Scott, organizatorica. Nemojte odgađati pospremanje stvari i više nećete imati nered. Ako ste nosili jaknu, ponovno je objesite u ormar. Nemojte je bacati na kauč kad uđete u kuću.

Kada je bolje koristiti svijetlu posteljinu, a kad tamnu u spavaćoj sobi?

Kada je bolje koristiti svijetlu posteljinu, a kad tamnu u spavaćoj sobi?

"Ako imate djecu, naučite ih da svoje ruksake uvijek stavljaju na isto mjesto, bilo da je to spavaća soba ili ulazna vrata. Onda ćete ih uvijek pronaći", kaže Brenda.

Napravite sistem za dolaznu poštu i papirologiju

"Jedna stvar koju uvijek iznova vidim je kako hrpe pošte i drugi mali zadaci koji se ostave nedovršeni svaki dan mogu brzo preplaviti prostor", ističe Keely Smith. Prečesto se pošta baca na pult, pa ubrzo imate veliku neurednu hrpu.

Smith preporučuje da odredite mjesto pokraj vrata za pristiglu poštu i račune i da to postane dio vaše svakodnevne rutine, da ih brzo razvrstate. Tom jednostavnom navikom ćete izbjeći nered. Odmah razvrstajte i arhivirajte važne dokumente, reciklirajte ili izbacite neželjenu poštu i stvorite određena mjesta za račune, pozivnice i druge važne papire.

Pravilo 'jedne minute'

"Ako zadatak traje manje od minute, obavite ga odmah", savjetuje stručnjakinja za organizaciju, Karina Toner. Odložite jaknu i objesite ključeve, jer ovi mali napori sprječavaju gomilanje nereda.

Sezonske procjene

Redovito procjenjujte svoje stvari, naročito s promjenom godišnjih doba. Spremite predmete koji nisu potrebni za sezonu, kao što su veliki kaputi, šalovi i rukavice ljeti, u skladište kako biste napravili više prostora za predmete koji se trenutno koriste. Oni se mogu vakuumski zatvoriti kako bi ostali čisti i svježi kada budu sljedeći put potrebni, a istovremeno zauzimaju manje prostora u skladištu. 

Nered u sobi
Foto: Pexels: Nered u sobi

Donirajte predmete koji nisu korišteni nekoliko sezona, jer se vjerovatno više neće ni koristiti. Ova praksa pomaže da ostanete usklađeni sa svojim potrebama i sprječava nepotrebno gomilanje.

Svakodnevno uklanjanje nereda

"Učiniti uklanjanje nereda svakodnevnom navikom, a ne planiranom aktivnošću, može značajno pomoći u održavanju doma urednim", kaže Ira Njoroge, profesionalni organizator. To bi moglo uključivati jednostavne radnje kao što je pospremanje prije spavanja ili brzo stavljanje stvari na njihovo mjesto nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo je odličan način da se opustite dok pospremate.

Iskoristite ovo vrijeme kako biste bili sigurni da su predmeti vraćeni na njihova određena mjesta, očistite radne površine ili izvršite brzo čišćenje, provjeravajući ima li predmeta koji nisu na svom mjestu prije nego napustite prostoriju.

"Možete imati i kutiju 'možda' za predmete za koje niste sigurni da li ih čuvati", preporučuje Stefan Bucur. Ako ne koristite ove stavke ili vam ne budu nedostajale nakon određenog razdoblja, primjerice šest mjeseci, vjerojatno je sigurno da ih se možete riješiti.

Napravite brzo sedmično skeniranje

Iako bi noćna navika uklanjanja nereda trebala osigurati da prostor ostane dosljedno uredan, tjedni pregled i sesija organiziranja mogu dati veće, fokusiranije razdoblje kako biste bili sigurni da niste ništa propustili.

Želite da vaša ogledala budu sjajna i blistava? Isprobajte ovaj trik

Želite da vaša ogledala budu sjajna i blistava? Isprobajte ovaj trik

"Posvetite nekoliko minuta svake sedmice skeniranju predmeta koji su odlutali sa svog mjesta", kaže Karina Toner te dodaje da krenete u brzi obilazak i vratite sve na svoje pravo mjesto. Tako ćete uspostaviti red.

Vježbajte promišljenu kupovinu

Kao što je važno nastaviti čistiti nered, za dom bez nereda, također je jednako važno zaustaviti dotok novih predmeta koji dolaze u dom. Da biste to učinili, vježbajte planiranu kupovinu kako biste bili sigurni da u svoj dom nećete unijeti predmete ograničene upotrebe. Prije kupovine novih stvari razmislite dodaju li stvarno vrijednost domu i izbjegavajte impulsivne shoppinge koji bi mogli doprinijeti stvaranju nepotrebnog nereda, donosi MSN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije