Kako da očistite zid, a da njemu ne ostane mrlja? Ovi savjeti bi mogli učiniti da izgledaju kao novi

0
Radiosarajevo.ba
Kako da očistite zid, a da njemu ne ostane mrlja? Ovi savjeti bi mogli učiniti da izgledaju kao novi
Foto: Youtube / Čišćenje zida

Skoro svi su upoznati s mrljama na zidu, bez obzira da li se možda dijete odlučilo zabaviti bojicama, da li se slučajno u blizini prosuo sok ili ste ga dotakli nečim što je ostavilo trag.

Čak i ako se ne dese takve nezgode, vremenom se na zidovima nakupi prašina i prljavština zbog čega on izgubi svoju ljepotu. Evo kako možete uspješno očistiti ili osvježiti zidove.

Prije svega pripremite površinu, dakle, pomjerite sve što se nalazi na zidu, što je naslonjeno na njega ili što vam priječi put. Skinite slike i druge dekoracije. Sad će vam trebati:

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

  • Čista krpa
  • Metla ili usisivač
  • Spužva
  • Peškir ili tkanina koja će dobro upijati
  • Tečni deterdžent za suđe ili bijelo destilovano sirće
  • Kanta
  • Uklonite prašinu sa zidova

Budite što detaljniji da biste izbjegli raspršivanje prljavštine kasnije. Metlom ili usisivačem pokupite prašinu i suhu prljavštinu od vrha do na. Također ne koristite ništa s oštrim dlačicama da ne biste uništili boju. Posebno se osvrnite na uglove gdje se obično nakuplja najviše nevidljive prašine.

Čišćenje zidova

Pripremite sredstvo za čišćenje

Iako na tržištu možete pronaći proizvode koji su posebno napravljeni za čišćenje zidova, ako nemate odvojen budžet ili jednostavno želite napraviti svoje sredstvo možete koristiti obični tečni deterdžent za suđe ili sirće, a evo i kako:

  • Sirće: 4-5 supenih kašika bijelog destilovanog sirćeta rastvorite u jednom galonu vode
  • Deterdžent: 4-5 kapi tečnog deterdženta za suđe rastvorite u pola kante vode
  • Bez obzira koje sredstvo koristite uvijek "isprobajte" napravljenu tekućinu na jednom mjestu na zidu, možda negdje gdje se neće vidjeti. Namočite spužvu tekućinom i nježnim pokretima trljajte zid i onda pričekajte da se osuši.
Ilustracija

Uklanjanje mrlja

Ako na zidu imate neke mrlje koje treba skinuti koristite peškir ili mekanu krpu. Umočite u sredstvo i dobro iscijedite i onda kružnim pokretima trljajte dio zida na kojem se nalazi mrlja. Imajte na umu da mrlje mogu biti različitih vrsta, i za neke će vam možda trebati jače sredstvo.

Operite zid

Ne mislimo na pljuskanje vodom, već na brisanje cijele površine zida vlažnom spužvom. Na pod stavite neku zaštitu jer će tu i tamo biti pokoja kap. Potopite spužvu u tečnost i dobro iscijedite da ne biste slučajno natopili zid.

Nježno prebrišite zid od vrha do dna, dio po dio. U intervalima ispirajte spužvu tako da ne biste prenosili prljavštinu s jednog mjesta na drugo. Ako primijetite da vam negdje curi više vode, odmah pobrišite suhom krpom ili peškirom.

Ilustracija

Upijte višak vlage

Najbolje je ne ostavljati nikakvu vlažnost na zidovima, jer ne samo da će se duže sušiti već će možda i oštetiti boju. Preporučujemo da "tapkate" cijeli zid suhom krpom ili peškirom ako vam je lakše. Kad završite upalite ventilaciju ili otvorite prozore da se zidovi što prije osuše, piše Home sfera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije