Kuhinjski trikovi koje volimo: 5 savjeta za čišćenje drvenog posuđa i pribora

0
Radiosarajevo.ba
Kuhinjski trikovi koje volimo: 5 savjeta za čišćenje drvenog posuđa i pribora
Foto: Printscreen / Drvene kuhače

Drveno posuđe i pribor postalo je popularno u modernoj kuhinji. Iako imaju suptilnu eleganciju i toliko voljeni rustikalni štih, nažalost, također upijaju prljavštinu i ulja kod kuhanja i pripreme hrane, koje je teško ukloniti.

Prema stručnjacima, važno je posebno paziti na drveno posuđe i pribor jer ono ima otvorene pore koje mogu apsorbirati ulje i hranu te tako razviti bolesti koje se prenose bakterijama. Baš kao i kuhinjske daske.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako očistiti drveno posuđe kod kuće.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Poslužite se solju

Nakon što ste drveni pribor ili posuđe oprali deterdžentom, pospite ga poštenom količinom krupne soli i trljajte napola prerezanim limunom dok se sol ne otopi. Nakon toga isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.

Koristite sok od limuna

Sve što trebate učiniti je potopiti drveno posuđe ili pribor u bokal pun tople vode i soka od limuna. Tako ga namačite 15 do 20 minuta, a zatim isperite i dobro posušite prije ponovnog korištenja.

Kako da očistite peglu za 30 sekundi: Super trik sa samo jednim sastojkom

Kako da očistite peglu za 30 sekundi: Super trik sa samo jednim sastojkom

Pospite sodu bikarbonu

Još jedan jednostavan način za čišćenje drvenog posuđa i pribora je onaj sa sodom bikarbonom, pogotovo ako je riječ o mrljama koje želite ukloniti. Sodu bikarbonu, dakle, pospite po mrlji na posuđu ili priboru, dodajte nekoliko kapi limunova soka i zatim čistom krpom istrljajte to područje.

Isperite toplom vodom i, po mogućnosti, stavite da se osuši na suncu. Kad je suho, utrljajte malo ulja kako biste vratili sjaj i dugovječnost omiljenim drvenim komadima.

Ostavite da se natopi u octu

Drvene kuhinjske komade možete i potopiti u ocat kako biste se riješili neželjenih bakterija, mrlja i mirisa. Jednostavno preko noći namočite drveno posuđe i pribor u jednakim dijelovima alkoholnog octa i vode. Sljedeće jutro ih operite pod mlazom vode i osušite kuhinjskom krpom.

Koristite brusni papir

Možda se čini drastičnom metodom, međutim, brusni papir također se može koristiti za čišćenje drvenog posuđa i pribora. Tako se uklanja gornji sloj koji je prekriven mrljama i bakterijama i otkriva svježe drvo, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije