Kako da očistite peglu za 30 sekundi: Super trik sa samo jednim sastojkom

0
Radiosarajevo.ba
Kako da očistite peglu za 30 sekundi: Super trik sa samo jednim sastojkom
Foto: Printscreen / Ilustracija / pegla

Kada peglate tkanine koje su nešto osjetljivije na previsokim temperaturama, desi se da se one zalijepe za dno pegle. Takve naslage se onda lako preslikaju na sljedeći komad koji je na redu za peglanje, ostavljaju tragove koje ponekad ni najbolja mašina za veš ne može skinuti.

Kako da vam pegla bude besprijekorno čista? Postoji trik za koji vam je potrebno 30-ak sekundi, a koji će riješiti problem zaljepljenih slojeva na dnu.

Jedna krajnje neobična, ali efikasna metoda za čišćenje tragova izgorjele odjeće na pegli jeste da naslage sastružete tabletom za mašinu za pranje suđa.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Tablete za mašinu za pranje sudova su napravljene tako da uklanjaju fleke i masnoću od hrane, pa i nije iznenađenje što ih mnogi ljudi koriste i za čišćenje drugih stvari osim suđa.

A evo i kako da to uradite.

Zagrijte peglu na jaku temperaturu, pa isključite iz struje. Potrebno je da pegla bude topla, ali ne i da je uključena u struju.

Evo kako možete očistiti srebrni nakit za samo deset minuta

Evo kako možete očistiti srebrni nakit za samo deset minuta

Ukoliko je fleka malo starija, morat ćete malo više da je zagrijete, samo vodite računa da se ne opečete.

Zatim uzmite tabletu i utrljajte u fleke, vidjet ćete kako se istog trenutka počinju 'topiti'. Sljedeći korak jeste da uzmete vlažnu krpu i obrišete očišćen dio. Cijeli posao završit ćete za manje od 30 sekundi.

Sve današnje pegle imaju i rupice za ispuštanje vode i pare, a ako su se u njima nakupile iste ove naslage, problem možete riješiti štapićima za uši i sirćetom.

Jednostavno umočite štapić u malo sirćeta i prelazite preko naslaga u rupicama dok se ne očiste, piše Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije