Sjajno: U ovoj školi dječaci uče šiti, peglati košulje i kuhati jednostavna jela

3
Radiosarajevo.ba
Sjajno: U ovoj školi dječaci uče šiti, peglati košulje i kuhati jednostavna jela
FOTO: Facebook/Colegio Montecastelo / Dječaci uče peglati veš

U španskom gradu Vigo, učenici škole Colegio Montecastelo prošlu su godinu završili s novim vještinama – znanjem o pravilnom peglanju košulja, šivanju i pripremi jednostavnih jela.

Uz uvjerenje da se jednakost uči činjenicama, uposlenici škole već nekoliko godina predano rade na razbijanju stereotipa i nepravednih rodnih uloga koje su nametnute ženama.

Njihova posvećenost proizlazi iz uvjerenja da obrazovanje ima ključnu ulogu u oblikovanju svijesti mladih generacija, posebno dječaka, te stvaranju inkluzivnog društva.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Svestran pristup praktičnim znanjima

Učenici četvrtog razreda srednje škole Montecastelo usvajaju raznolike kućne vještine poput peglanja košulje, šivanja dugmeta, osnovnog održavanja električnih uređaja, samostalnog obavljanja jednostavnih zadataka, instalacije mašine ili sušilice za veš te pripreme obroka.

Ovaj program, nazvan Kućne vještine, predstavlja sedmičnu aktivnost koju učitelji i roditelji dobrovoljno predaju, a s obzirom na njenu obaveznu prirodu, pruža svestran pristup praktičnim znanjima.

Još jedna škola u BiH zabranila mobitele: Mogu se koristiti samo u jednom slučaju

Još jedna škola u BiH zabranila mobitele: Mogu se koristiti samo u jednom slučaju

"Smatrali smo izuzetno korisnim naučiti naše učenike kako obavljati ove zadatke kako bi, kad jednog dana osnuju porodicu, mogli aktivno sudjelovati od samog početka. Željeli smo im prenijeti svijest o tome da je održavanje domaćinstva zajednički pothvat te da razbijemo predrasude o tradicionalnoj podjeli poslova na "muške" i "ženske" uloge", izjavio je za svjetske medije Gabriel Bravo, koordinator ovih aktivnosti.

Promicanje ravnopravnosti i pozitivnih navika među učenicima

Ideja je nastala tokom planiranja novog predmeta, kada su profesori razmišljali o načinu promicanja pozitivnih navika među učenicima koje će biti u skladu s novim Zakonom o ravnopravnosti između muškaraca i žena. O novim aktivnostima prvo su obavijestili roditelje, koji su reagovali vrlo pozitivno, nakon čega su obavijestili i učenike.

"Kuhanje im se činilo zanimljivim, ali kada je u pitanju šivanje ili peglanje, neki su se s nevjericom smješkali. Zanimljivo, kada je aktivnost počela, shvatili su da je to aktivnost koju čovjek može lako obavljati i da nije zahtjevna kao što su možda mislili. Iako su neki izražavali određeno nezadovoljstvo, svi su prihvatili te aktivnosti s pozitivnim stavom. Neki su čak prvi put u životu držali peglu u ruci," izjavili su iz škole.

Španija i njen put prema rodnoj ravnopravnosti 

Dječaci uče kuhati

Španija je u posljednjih nekoliko godina postigla značajan napredak u osiguravanju jednakih mogućnosti za muškarce i žene, što ju je pozicioniralo na sam vrh popisa zemalja s visokom razinom rodne ravnopravnosti. Zasluge za to idu uspješno provedenim politikama i mjerama usmjerenim na zaštitu žena od nasilja, seksualnog iskorištavanja i nasilja u porodici.

Još jedan značajan korak naprijed dogodio se 2018. godine kada je španska vlada proglašena najviše ženski orijentisanom vladom na svijetu, s impresivnih 65% žena u njenom sastavu. Osim toga, usvajanje progresivnog zakona o povećanju porodiljnog dopusta za očeve dodatno je pridonio stvaranju povoljnijeg okvira za rodnu ravnopravnost u društvu. Španija se tako svrstala među države koje aktivno promiču jednakost spolova kroz konkretne zakonodavne mjere i poticaje, piše Putni kofer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije