Prijatelj Bosne i Hercegovine Pedro Sanchez formirao vladu u Španiji, žene većina ministrica

1
Hina
Prijatelj Bosne i Hercegovine Pedro Sanchez formirao vladu u Španiji, žene većina ministrica
Foto: EPA - EFE / Pedro Sanchez

Španija je u ponedjeljak, 20. novembra, nakon četiri mjeseca pregovora, konačno dobila novu vladu, Vijeće ministara.

Španski premijer Pedro Sanchez potvrdio je 22 ministra (većina su žene) u svojoj manjinskoj lijevoj vladi, u kojoj su ostali mnogi iz njegove prijašnje vlade uključujući ministra vanjskih poslova Josea Manuela Albaresa, a pet mjesta otišlo je manjem koalicijskom partneru Sumaru.

Pedro Sanchez je, poslije neizvjesnih izbora održanih prije četiri mjeseca, formirao novu koalicijsku vladu koja će iduće četiri godine upravljati ovom zemljom s 47 miliona stanovnika.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Pedro Sanchez, inače prijatelj Bosne i Hercegovine, političar sa sedam života, obećao je pokretanje Zakona o amnestiji za organizatore referenduma u Kataloniji 2017. godine. To je razbuktalo proteste građana i naravno njegovih političkih protivmnika.

"Ova vlada će početi novu etapu s više odlučnosti, želje i entuzijazma nego ikada", rekao je 51-godišnji zvaničnik Španske socijalističke radničke stranke (PSOE). Vlada će doprinijeti stabilnosti zemlje, dodao je govoreći iz sjedišta vlade u Madridu.

PSOE i Sumar, koji je grupa malih lijevih stranaka, imaju zajedno 152 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta pa će im za usvajanje zakona biti potrebna podrška regionalnih stranaka Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka, koje su prošle sedmice glasale za novu vladu. U njoj će dvanaest ministarstava voditi žene, od kojih će četiri biti potpredsjednice vlade.

Među njima je Yolanda Diaz, čelnica Sumara, koja ostaje na mjestu ministrice rada. Taj manji koalicijski partner dobio je i ministarstva socijalnih prava, zdravstva, kulture, te djece i mladosti.

Novost je što iz redova Sumara, zajedničkog pokreta ljevice oformljenog uoči ljetošnjih izbora, nema nikoga iz stranke Podemos. U prethodnom sastavu bila su dvije ministrice iz te stranke, koje su prethodnih dana tražile od Sancheza prekid diplomatskih odnosa s Izraelom zbog masovnih ubistava civila u Palestini.

Protiv Sancheza, ispred njegove socijalističke stranke u Madridu, već duže od dvije sedmice protestuje španska desnica. Nezadovoljni što je postigao sporazum s regionalnim strankama koje zagovaraju neovisnost Katalonije i Baskije, uključujući prekid sudskih postupaka protiv organizatora zabranjenog katalonskog referenduma o neovisnosti iz 2017., optužuju ga za 'izdaju' i 'državni udar'. Sindikat "Solidarnost" najavio je za petak generalni štrajk u znak protesta.

Socijalisti, međutim, vjeruju da će se protesti , koji su u subotu u Madridu okupili 170.000 ljudi, uskoro ispuhati. Optužuju 'desnicu i krajnju desnicu' da ne prihvaća demokratski izabranu vladu.

Sanchez, na vlasti od 2018., zadržao je šest ministara koji su s njim od početka vjerujući da će mu pomoći izgurati još jedan mandat. Španija predsjeda Europskom unijom do januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije