Različite cijene produženog boravka u školama stvaraju zabunu među roditeljima: Idu i do 200 KM

0
Radiosarajevo.ba
Različite cijene produženog boravka u školama stvaraju zabunu među roditeljima: Idu i do 200 KM
Foto: EPA - EFE / Škola/Ilustracija

Iako je produženi boravak u većini osnovnih škola u gradovima i opštinama u bosanskohercegovačkom entitetu RS besplatan, u nekim banjalučkim školama se naplaćuje od 20 do 200 KM na godišnjem nivou.

Ova situacija zbunjuje roditelje, a različite cijene izazivaju pitanja o tome ko određuje visinu naknade. U nekim školama ova usluga ostaje besplatna, dok je u pojedinim došlo do značajnog povećanja cijena, čak i do pet puta u ovoj godini.

Troškovi produženog boravka odnose se isključivo na potrošni materijal, ne uključujući troškove hrane.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, izjavio je da se cijena produženog boravka u nekim školama, poput Osnovne škole "Sveti Sava", povećala s dosadašnjih 20 KM na 100 KM zbog poteškoća u osiguravanju potrošnog materijala. Istaknuo je da Školski odbor određuje cijenu u produženom boravku.

S druge strane, u nekoliko banjalučkih škola produženi boravak ostaje besplatan, dok se u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" cijena popela na 200 KM godišnje.

Ova raznolikost cijena ostavlja roditelje u nedoumici, a njihove sumnje pojačava činjenica da se u nekim školama produženi boravak ne naplaćuje ili se naplaćuje simboličnih 20 KM. Ovo izaziva pitanja o pravednosti i jednakosti u pristupu ovoj usluzi.

Roditelji izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog naglog povećanja cijena, dok su istovremeno spremni plaćati više za poboljšanje usluga i uvjeta u produženom boravku.

Unatoč različitim praksama u banjalučkim školama, u drugim dijelovima RS, poput regije Prijedor i Doboja, produženi boravak ostaje besplatan. Roditelji izražavaju zadovoljstvo ovakvom praksom, naglašavajući važnost besplatnog pristupa ovoj usluzi za sve učenike, pišu Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije